Toiduuudised

Pille Minev õpetab tegema kartulivorste, mis sobivad hästi mardimaukudeks (6)

Tuuli Mäemat, 9. november 2019, 10:00
Pooliku pudeliga on hea vorste täita.Foto: Laura Strandberg
Millega siis oleks õige mardipäeval sante kostitada? Kui kommid, pähklid, õunad-mandariinid pakuvad üürikest elamust, siis mõtle ka kaugelt tulnud külaliste korralikuma kõhutäie peale. Hästi passivad köögiviljad, aga ka enda tehtud vorstid. Nipiraamat õppis koos Pille Mineviga, kuidas sääraseid valmistada.

Vaja läheb:
keedetud kartuleid
pekki
sibulat
küüslauku
soolikaid
maitseaineid
köömneid
soola
musta pipart
plastpudelit
 

Tee kartulivorste nii:

1. Valmista ette segu
Keeda kartulid, lase jahtuda ja lõika väikesteks kuubikuteks. Prae pekikuubikute rasvas sibul, lisa küüslauk, sool, must pipar ja meelepärased maitseained. Sega suures potis kokku praetud pekk, sibulad ja kartulid.

2. Töötle soolikaid
Lõika soolikad parajaks ja puhu suuremaks.

3. Lõika pudel pooleks
Lõika tavaline 1,5liitrine plastpudel pooleks ja pane pudelisuu soolika otsa.

4. Alusta täitmist
Hakka kartulimassi soolikasse ajama. Aita kaasa näiteks puuoksaga, et täidist edasi ajada.

5. Küpseta
Tõsta vorstid ahju ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes pool tundi või kuni vorstid lähevad pruunikaks.
 

* Mardid kontrollisid vanasti, kas maugud on valmis. Mauguks võis olla nii lõngavihk kui ka valge rõngas tanguvorst.