KAUNID VÄRVID: Kokku on pandud ebaküpress, lamav talihali ja kanarbik.Foto: Helin Loik-Tomson
Toiduuudised
10. november 2018, 17:20

Silmailu terveks talveks: milline taim potti pista?

Tuntuim külmakindel taim on Eestis konkurentsitult kanarbik, mis isegi pakaselt näpistada saades ilus välja näeb. Samas pole see kaugeltki ainus, mis miinuskraadid üle elab.

Aiakeskuse Hansaplant õuetaimede ja hooajakaupade osakonna juhataja Karin Kääramees ütleb, et kanarbik on väga menukas. Kui kanarbik isegi külma saab, säilitab see kuju ja värvuse ning pakub silmailu.

Aiakeskusesse kanarbikujahile minejad võiksid aga teada, et mõni sort on külmakindel ja mõni näeb küll ilus välja, kuid talvele vastu ei pea – ükskõik, kuidas sa selle eest ka ei hoolitse.

"Külmakindel on tavaline kanarbik," ütleb Karin. Eerika, mida viimasega sageli segamini aetakse, on päritolult tegelikult troopiline taim. See ei talu külma ja hakkab talvel õisi maha pudistama.

"Sel juhul võid kasutada toredat nõksu ja eerika juukselakiga üle piserdada," avaldab asjatundja nipi. Siis hoiab taim mõne aja veel õied küljes ja on silmale kena vaadata.

Igihalja kanarbiku võid veebruari lõpus või märtsi alguses päikese eest kangaga varjutada.

"Kui kevadel intensiivne päike end näitama hakkab, on istutuspott enamasti veel läbi külmunud. Juur ei saa juua, kuid soovib soojuse mõjul hooga kasvama hakata – see tekitabki päikesepõletuse," selgitab Karin. Sama lugu on kõigi okaspuudega, mida saab naise sõnul koos kanarbikuga kenasti istutuspottidesse sobitada.

Konteineris peavad peale kuuskede suurepäraselt vastu ka männid. Täpsemalt madalama kasvuga liigid, nt mägi- ja kääbusmägimännid. Et kääbusmännid on mulla suhtes väga leplikud, võib neid paar-kolm aastat julgelt lasta konteineris kasvada enne, kui need kasvukohale ümberistutamist vajavad. Mõni neist (nt Mopsi-nimeline) aga võibki konteinerisse pesitsema jääda.

Sobib või ei sobi?

Kastidesse-pottidesse taimi kokku sobitades tuleb Karini sõnul eelkõige lähtuda oma eelistustest. Lihtne ja kindel on potis omavahel kombineerida mõnd okaspuud koos punaka, valge või lillaka kanarbikuga.

Veel on lihtne võimalus kena kompositsioon kokku saada, kui paned ühesugustesse pottidesse kasvama sama liiki, kuid eri suurusega okaspuud. Kui need gruppidesse paigutad, eksimisvõimalust ei ole. Liiati näeb kompositsioon kindlasti kaunis välja. Sel moel valitud taimed võid hiljem soovi korral samasuguses grupis peenrasse ümber istutada.

Aastaks või mitmeks?

Aiakeskuse Hansaplant õuetaimede ja hooajakaupade osakonna juhataja Karin Kääramees:

"Kas ja kuidas külmal ajal silmailuks soetatud taimede eest hoolitseda, on igaühe soovi ja südametunnistuse asi.

Kui soovid, et taim kenasti talve üle elaks ja ka uuel talvel silma rõõmustaks, istuta see plastpotist kindlasti suuremasse konteinerisse või potti ümber. Siis on taimel rohkem ruumi ja sooja. Enne mulda pistmist tõmba taime juured kergelt laiali, et sel oleks mõnusam kasvada. Kui ilmad karmimaks lähevad, võid potti ka külmakangaga soojustada – see aitab juurel säilida.

Kui on pikem sulaperiood ja taim seisab terrassil või rõdukatuse all, võid taime ka pisut kasta. Veega ole tagasihoidlik ja metsikutes kogustes ei ole talvel vaja taime üle ujutada. Okas- ja elupuid, aga ka kanarbikke tuleb veebruaris-märtsis, kui päike juba kõrgema kaarega käib, looriga otsese päikese eest varjata.

Kui eesmärk on soetatud istikutega vaid ühel hooajal majapidamist kaunistada, siis need erilist hoolt ei vajagi."

Sobita omavahel neid külmakindlaid taimesid

Kanada kuusk ja kanarbik Foto: Helin Loik-Tomson

Kanada kuusk ja kanarbik

Kanada kuused Foto: Helin Loik-Tomson

Kanada kuused

Kanarbikud Foto: Helin Loik-Tomson

Kanarbikud

Kanarbik ja puis-eerika Foto: Helin Loik-Tomson

Kanarbik ja puis-eerika