Perekond Soe külmkapis on vaid paari päeva toidukraamFoto: Bianka Soe
Uudised
2. november 2018, 13:45

UUS LUGUDESARI: Meie külmkapp

Bianka Soe pere külmkapis on vaid kahe päeva söögikraam, sest pereema südameasjaks on, et midagi ei peaks ära viskama. Kui juhtub, et midagi hakkab riknema, valmistab ta sellest kohe midagi leidlikku!

Seda külmkappi kasutavad:
Bianka Soe (33) Telliskivi Loomelinnaku sisujuht
Mihkel Soe (34), operaator
Sofia Fe (9), Susanna (4) ja Flo (2)
Pere elab Tallinnas Kalamajas, vanas Lenderi-tüüpi puumaja 4-toalises korteris

Meie peres kulub toidule kuus keskmiselt 600–700 eurot (koos väljas söömistega).

Meil on külmkapis alati:

- marjad
- leivajuuretis ja omatehtud leib
- karpidesse jaotatud viimasest söögikorrast järele jäänud toit
- munad (kindlasti vabalt peetud kanade omad)
- karp rohelist (enamjaolt beebispinat) ja juurviljad (paprika, brokkoli vms)
- minu isa valmistatud astelpajutoorsiirup või astelpajumoos (esimene läheb aeg-ajalt ka pudrule, viimast sööme juustuga)
- erinevad juustud. Lemmikud on kitsejuust, parmesan ja tavaline viilutatud juust. Laste lemmik on praejuust.
- tahvel (või kaks) 70–85%-lise kakaosisaldusega tumedat šokolaadi
- piim
- hapukoor
- või ja kookosrasv
- tahini-pasta
- mahe sinep (viimase aja avastus, sobib pea igasse toitu)
- vahel ka valge vein

Meie pere toidnipp on osta just niipaju toitu, kui näen meie peret paari päevaga ära söömas. Vahel aga teen valearvestuse, nii et toitu saab liiga palju. Kuna järelejäänud toidu äraviskamine on mulle raske, leiutan igasugu viise, kuidas seda vältida.
Üksikud juurviljad, mis hakkavad krimpsu tõmbuma, peenestan köögikombainis, segan parmesaniga ja küpsetan kroketiteks või siis keedan püreesupiks.
Pudrujäägid maanduvad vahel pannkookides või mufinitainas.
Kuivanud sai/leib/sepik läheb alati kuivama ja hiljem blenderdades saab sellest peenike puru, milles lihapalle veeretada.
Kui seisma on jäänud pähkleid, rosinaid või datleid, siis panen need likku, mikserdan köögikombainis pastaks, lisan vanilliekstrakti, kakaod ja kaneeli ning veeretan energiapallideks.
Pruuniks tõmbuvad banaanid lähevad sügavkülma. Hiljem saab neist smuuti või toorkakao ja datlitega veganjäätis.

Minu toitumisveidrus on seotud jäätisega. Vabalt võin järjest ära süüa 3–5 topsi- või pulgajäätist või liitri jäätist suurest pakist. See pole mingi probleem! Et seda sõltuvust ja liigset koore söömist vähendada, teen petu-jäätist ehk banaan + datlid + kakao + vanilliekstrakt.

Teine veider lahendus on meil peres kohviga. Kasutame julgelt juba üle kümne aasta igal hommikul väikest presskannu kohvipealse piimavahu tegemiseks. Aastaid tagasi oli see teiste arvates väga kummaline, aga nüüd on kuuldavasti ka paljudel tuttavatel presskann kohvipiima vahustamisel asendamatu. Lastele teeme sellega vahustatud piimaga kakaod, peale puistame kaneeli. Kui kohviku piimavaht kaob vahel hetkega, siis pressika kohevus juba naljalt alt ei vea. Soovitame!

Meie pere ühe nädala (8–14. oktoober) õhtusöögid:

E: Frikadellisupp
T: Tatar hapukoorega. Kõrvale värske kurk ja suurtele ka röstitud seemned ja kuivatatud tomatid.
K: Ahjus tehtud liha-juurviljapallid pastaga.
N: Lasanje, mille tomatikastme sees on rohkelt porgandit, küüslauku ja sibulat.
R: Kartulipuder ja praejuust salatiga
L: Pasta tuunikala, toorjuustu ja avokaadoga
P: Ahjulõhe ahjujuurviljade ja tomati- ja kurgisalatiga

Loe pikemat lugu Nipiraamatu novembri numbrist!

Perekond Soe külmkapis on vaid paari päeva toidukraam Foto: Bianka Soe
Pereema Bianka Soele on oluline, et pere toidulaud oleks tervislik ja mitmekülgne Foto: Annika Metsla