Toitumisnõustaja Külli Holsting.Foto: HELIN LOIK-TOMSON
Toiduuudised
5. november 2018, 16:19

Lugeja küsib: miks täisteratoodete söömine kasulik on?

Palju räägitakse, et täisteratoodete söömine on kasulik. Aga mis neis siis ikkagi nii kasulikku on?

Vastab toitumisnõustaja Külli Holsting:

"Täisteratootes on oma looduslikus proportsioonis alles täisväärtuslikud aeglased süsivesikud kiudained ja tärklis, lisaks suur hulk vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis teevad täisteratootest asendamatu ja väärtusliku toiduaine.

Täisteras olevad kiudained ei toida otseselt meie keha, vaid on tugevalt seotud seedesüsteemi korrashoiuga. Lahustuvad kiudained seovad end seedekulglas üleliigsete rasvaosakestega ja transpordivad neid kehast välja, vähendades nõnda halva kolesterooli taset. Need aitavad reguleerida ka keha suhkrukasutust, hoides näljatunnet kontrolli all ja veresuhkrutaseme tasakaalus. Mittelahustuvad kiudained suurendavad toidukördi mahtu, kiirendavad selle edasiliikumist peensooles ja soodustavad lima eritumist jämesooles, tagades korrapärasuse ja aidates vältida kõhukinnisust.

Täisteraviljas on rikkalikult B-rühma vitamiine. B-vitamiinidel on oluline roll ainevahetuses ning need toetavad energia ja punaste vereliblede tootmist.

Mineraalainetest leidub täisteras rohkesti magneesiumi, tsinki, fosforit, vaske ja mangaani. Täisteratooted annavad oma panuse ka väävli, seleeni ja raua saamisesse. Näiteks vajab inimese organism magneesiumit peaaegu kõikides kehas toimuvates keemilistes protsessides. Tsink seevastu toetab meie immuunsüsteemi ja aitab paraneda haavadel. Seda mineraalainet vajame ka organismi normaalselt kasvamiseks ja järglaste saamiseks. Lihaste tööle ja vererõhu normaalse taseme hoidmisele aitab kaasa kaalium. Täistera-pagaritoodetes leiduv fosfor on oluline hammastele ja luudele.

Täisteratooted on toitainetihedamad, annavad kauem püsiva täiskõhutunde. Neid võiks võimalusel eelistada rafineeritud jahust ja magusatele toodetele.

Täisteratooteid võid leida nii leiva- kui ka saiariiulist – peamine on, et kasutatud teraviljast on vähemalt 50% täistera. Selline on juba kaks aastat meie toidutööstustes kehtiv kokkulepe. Seega – uuri pakendilt, milline on täistera osakaal sinu valitud tootes."