Šokolaadi ei pea isegi sööma - ainuüksi selle lõhn mõjub rahustavalt. Foto: Vida Press
Toiduuudised
26. oktoober 2018, 17:25

10 uskumatut fakti, mida sa seni šokolaadist ei teadnud

Inimesed jagunevad kaheks: need, kellele meeldib šokolaad ja need, kes seda armastavad. Sa ilmselt ei usu, aga šokolaad võib sind veel üllatada.

1. Kas šokolaadi võib pidada puu- või hoopis köögiviljaks? 

Seda on üsna raske uskuda, aga kuna šokolaad on valmistatud kakaoubadest, siis paljud peavad selle toorainet köögiviljaks. Ära aga rutta järeldusteni. Kakaooad ei kuulu siiski köögiviljaliste sekka, sest tegemist on kakaopuu viljade seemnetega. Chemistry Central Journali artiklis väidetakse aega, et šokolaadiubasid võib pidada hoopiski superpuuviljaks, sest kakao antioksüdantide tase võib olla kõrgem kui näiteks mõne puuviljamahla oma. 

2. Uus šokolaadiliik - roosa šokolaad

Tänavu tutvustati esimest korda üle maailma uut tüüpi Ruby šokolaadi, mida šokolaadi peetakse neljandaks šokolaadiliigiks traditsioonilise tumeda šokolaadi, piimašokolaadi ja valge šokolaadi kõrval.  Uue šokolaaditüübi roosa värv on saavutatud looduslikul viisil värviaineid ja maitsetugevdajaid lisamata.
3. Šokolaad aitab kaalu langetada

Kopenhaageni ülikooli teadlaste läbi viidud uuringu tulemused näitavad, et regulaarne väikeses koguses tumeda šokolaadi söömine aitab tagada rahulolutunnet ning hoiab ära isu magusate ja ebatervislike vahepalade järele.  On olemas isegi šokolaadidieet, mis näeb ette tükikest šokolaadi 30 minutit enne iga söögikorda, et vähendada söögiisu. 
4. Tahke šokolaad on üsna uus leiutis

Kuuldes sõna “šokolaad”, kujutavad paljud ette šokolaaditahvlit või -kommi. On üllatav, et pika ajalooga šokolaadi on enamasti pruugitud hoopis vedelal kujul ning sellel ei olnud midagi pistmist selle magusa maitsega, millega me  harjunud oleme. Sõna "chocolatl” on pärit Kesk-Ameerikast ning koosneb kahest sõnapaarist “choco” ja “latl”, mis tähendab “mõru vett”. Esimene tahke šokolaad, mis koosnes lahustatud suhkrust, šokolaadist ja kakaovõist, valmistati kõigest 150 aastat tagasi. 
5. Šokolaad on tervisele kasulik

Tume šokolaad sisaldab suures koguses antioksüdante. Kakao on meie tervisele kasulik mitmel moel, näiteks aitab see ennetada südame-veresoonkonnahaigusi.  Verevarustuse kiirendamise tõttu võib tume šokolaad parandada aju aktiivsust. 
6. Šokolaad, mis maitseb nagu sushi ja wasabi

Sojakaste ja sushi ei ole üksnes Jaapani toidu pärusmaa, vaid neid kasutatakse ka šokolaadi maitsestamisel. Mõnes Jaapani piirkonnas toodetakse piiratud koguses sushi- ja wasabimaitselist šokolaadi. 
7. Šokolaadiküpsised loodi kogemata
1930. aastal küpsiseid küpsetades ei osanud Ameerika kokk Ruth Wakefield aimata, et väiksest kokanduseksperimendist võib saada alguse innovatsioon toiduainetööstuses. Ta murdis küpsisetaignasse poolmagusa šokolaadi tükke, lootes, et need sulavad ja moodustavad ühtlased šokolaadiküpsised. Seda ei juhtunud, kuid üllatav tulemus tegi Ruth Wakefieldist 20. sajandi ühe kuulsama kokandusinnovaatori. Võttes küpsetusaluse ahjust välja, avastas ta, et oli kogemata leiutanud šokolaaditükkidega küpsised.
8. Rekord-šokolaaditahvel kaalub ligi 6 tonni

Eelmisel aastal valmistasid Peruu päritolu magusatootjad maailma suurima musta šokolaadi tahvli. See 7 meetri pikkune, 3 meetri laiune ja 5 meetrit kõrge šokolaaditahvel, mis sisaldas ligikaudu 70% puhast kakaod, pääses  Guinnessi maailmarekordite raamatusse. Šokolaaditahvli valmistamine võttis šokolaadimeistritel aega pea kaheksa töötundi, mille käigus segati kokku 900 kilo kakaod ja üle 20 kilo pähkleid. Maailma raskeim šokolaaditahvel, mis kaalus ligi 6 tonni, loodi aga 2011. aasta septembris Ühendkuningriigis.
9. Šokolaad aitab ärevusest võitu saada

Šokolaadilõhnal on rahustav toime, mis avaldab positiivset mõju kesknärvisüsteemile, vähendab väsimust ja närvilisust, ergutab vaimu ning aitab tasakaalustada emotsioone. Austraalia Swinburne’i ülikooli teadurite 2013. a uurimus kinnitas, et kakao koostisosadel on rahustav toime, mis aitab ka ärevusest võitu saada. Seetõttu kasutataksegi šokolaadilõhna eeterlikes õlides, kodulõhnastajates ning ilu- ja kehahooldustoodetes. 
10. Tume šokolaad aitab ära hoida hambakaariest

Maiustused ja terved hambad tunduvad esmapilgul kahe teineteisele vasturääkiva nähtusena. Tume šokolaad sisaldab suures koguses kakaod, mille koostises on palju tanniini, mis aitab ennetada igemepõletikku ja igemete taandumist.  Ent selleks, et rakendada tumeda šokolaadi maksimaalset kasulikku mõju, on soovitatav süüa 80-protsendilise kakaosisaldusega vähese suhkrusisaldusega šokolaadi.

Sel pühapäeval, 28. oktoobril tähistatakse Ameerika Ühendriikides üleriigilist šokolaadipäeva.