Kartulit ja makarone pole õiglane võrrelda. Kartul on toitainerikkam ja kaleorivaesem, minu silmis ikkagi juurivili, mis on kasulik. Makaron aga nisujahu ja vesi, jahu süüa pole vist mõttekas. Nii ma arvan.
Väga hea ja arukas, hea lugeda ja palju õpetlikku, tõest informatsiooni. Millegipärast on senini teatud ajal olnud mingi tagamõte ja eesmärk kartulit halvustada soovitustega mitte süüa, teeb paksuks. Tõepoolest tegelikult see nii ei ole, vaid vastupidi, kartul ei tee paksuks kui õiges vahekorras toituda, andes energiat ja kõht ei lähe kiiresti tühjaks, ei teki ülesöömise vajadust. Hea kartul ja õieti, hästi valmistatud värske toit kartulist on tervise allikas.
öigem oleks minna tagasi meie isade ja isaisade aega,kus kartu oli igapäevane toitaine,ei söödud ei makarone ega teisi jahutooteid,polnud tegelikult neid olemaski,tume sepik ,leib liha ,munad ,piim ,ja enamik tolleaja inimesi olid kaua terved ,sest tegid ka fuusilist tööd,ei teadnud keegi stressist ,allergiast ,vähem oli paljusid haigusi.Nuud köik kardavad mingeid tooteid suua,aina öpetatakse ja köik kohe katsetavad,samas paju igasugu haigusi ja hädasid,Tegelik pöhjus on selles,et inimesed ei taha enam teha tööd ja aina paremini ja paremini suua.
Eks ka vanasti oli haigusi, ainult et nõrgema organismiga surid varakult, ellu jäid tugevamad. Peamine toit oli ikka teravili, siis juurvili, ka söödi rohkelt kala, liha väga vähe. Mul alles vanaema "Majaraamat" kus kirjas alates sellest ajast kui abiellus veski omanikuga 1895st kuni surmani 1962 (suri 92 vanuses), nendes kirjas igakuiselt sissetulekud ja kulud ning ka täpne toiduainete loetelu ja kulu ja kui mitmele süüa tehti ja eraldi klades toiduretseptid. Lehma ja siga ei peetud, kitsed, kanad, haned, küülikud, osteti Peipsi äärest kala küllaltki suurtes kogustes (2/3 kogu lihatoidust).
"Kala" tähendas põhiliselt soolaräime e. silku. Kasvanduse lõhet ei old - mõned peavad ainutult seda kalaks. Veekogu läheduses püüti muidugi neid kalu, mis seal elutses, aga tavatoit ikka meresilk.
Toores kartul on ravi toimega, mahla on kasutatud isegi tervise probleemide ravil ja samamoodi keedukartuli auru jne...paljudele terviseprobleemidele on abi saadud. Hea kartul on kasvatatud ilma kange keemiata, ei lähe keetes siniseks. Ka valguse käes seisnud ja idudega värvimuutusega kartulit ei ole õige toiduks kasutada. Kartulil on palju häid omadusi õige kasvatamise ja tarvitamise korral.
vot söö veel,, Siis saad varsti ka karistada ::: Hirmu all elatakse 4. veebruar 2019, 13:40
19::oo nüüd sina Olkuke ! Ei vasta Euruupa normidele
Need Brüsseli pataljoni töötajad ,, Saadavad iga nädal uusi norme ,,
mida sööd ja mida süüa ei tohi;; Nende poolt on kõik poes -keemiaga töödeldud
Tänage Meie ERUUPA PUGEJAID ;;;LEEDUS KÄIB kodus tootmine edasi4. veebruar 2019, 13:36
Ravaseid sigu ,,nagu enam EI OLE,, pigem näljutatud jahuga vingatsid ;;; No sellist Magusat sealiha sain kodus kasvanud notsudelt ,,
1970 --72 mäletan ,,et siga oli ikka omas kaalus ,,kui jõuluvorste ema kodus tegi,, KUS OLI KARBONAADI LIHA ,,MILLEST VALMIS IKKA VÄGA MAITSEV TOIT,,KÕIK OLID VÄGA RAHUL ...
TULI SM, LAAR JA ÜTLES -------SEE OLI TEMA TEHTUD PIIRANG
ET OMA KASVATATUD LOOMI ---VASTU ENAM KOKKUOST EI VÕTNUD ! ! !SELLEST PÄEVAST --LÕPPES LIHA TOOTMINE JA KADUS
Kevadel on oodata // Väga kõrget kartulate hinda !4. veebruar 2019, 13:30
Siis 65, aastane ,,liigutab ka konte rohkem ;;
Ega kartul ongi meiesuguste penskarite toit,, Õnneks oli jumal väga kuiva suvega ikka helde --ja viis kotti noppisin käsitsi konksides sügisel keldri ;;Paljudel peredel hävis üldse kartul
LIHA JA KARTUL ONGI SEE ,,KES PÄÄSTAB MEID VÄLJA ,,SELLISES KLIIMAS VASTU PIDADA ;; JA KUI KARTULI SAAD --OMA PÕLLULAPILT
SIIS OSTA JÕUAB KA ""VENNA IHU KÕRVALE ,,OMA PORGAND JA KAALIKAS POTTI JA VALMIS ,,JA TERVISLIK KA
VANAISA ÜTLEB NII::::: NEED KES KÕVEMAT TOITU EI SAA --JÄÄVAD ELU LÕPUNI """ VINGATSITEKS JA valivad TOITU ,,
TÄPSELT NII ON KA PÕRSASTE MAAILMAS ,ET SIGA KASVAKS
MÕNI PÕRSAS SÖÖB KÕIKE ---AGA ON KA VINGATSID ,,KES TOITU VALIVAD
põhipõhjuseni pole toitumisnõustaja jõudnud. Kaal tõuseb sellepärast, et kartul koos lihaga seedib suure tärklise ja valgu koguse tõttu aeglaselt, söö kartulit eraldi salatiga ilma lihata, ja liha salati või muude hautatud köögiviljadega, nii toitudki tervislikult.
KOMMENTAARID (35)