Head taimed alternatiivid lihaleFoto: Mittmac, Pixabay
Nipid
19. oktoober 2018, 15:26

Lihavaba laupäev! 3 lihtsat nippi, kuidas kokata ilma lihata

Taimetoidu populaarsus kasvab kiiresti. Selleks on mitmeid põhjuseid eetilistest valikutest kuni soovini leida tavapärasele vaheldust ja uusi elamusi. Taimetoidumessi meeskond pani kokku kolm nippi, kuidas oma igapäevamenüüd täiendada ja põnevamaks muuta.

Selleks, et oma menüüsse taimetoite lisada, piisab mõnikord ka väikestest muudatustest. Olemas on erinevaid taimseid alternatiive, mis toiduvalmistamise eriti lihtsaks teevad.

1. Liha asemel sojatooted ja kaunviljad

Paljudes retseptides saab liha asemel kasutada sellised sojatooteid nagu tofu, tempeh, taimsed vorstid, -viinerid ja -pasteedid, mis ongi loodud maitselt ja tekstuurilt võimalikult palju liha meenutama. Näiteks sobivad guljašši sojaliha tükid või salaamipitsa peale sojast valmistatud vorst. Liha meenutavate sojatoodete kasutamine on hea võimalus pakkuda maitseid, millega ollakse harjunud. Leidub ka kaerast, ubadest, hernestest ja seentest valmistatud “taimset liha”.
Muidugi võib kasutada ka vähem töödeldud toiduaineid. Näiteks saab levinud roa chili con carne muuta chili sin carneks, kasutades punaseid ube või kikerherneid. Katsetada tasuks ka taimsete kotlettide ja pikkpoistega, mille põhikomponendid võiksid olla kaunviljad (nt läätsed), pähklid ja seened

2. Lehmapiima asemel taimsed joogid

Eesti kaubanduses on saadaval erinevad taimsed piimad ning neist tehtud koored, kreemid, jogurtid, jäätised, kastmed, pudingud ja juustud. Neid valmistatakse sojast, kaerast, riisist, mandlist, kookosest, metsapähklitest jmt.
Enamikus piimatoitudes saab lehmapiima asendada taimse piimaga. Lisaks sobib taimne piim kohvi- ja kakaojookide valmistamiseks ja seda saab vahustada nagu tavalist piima. Eraldi on müügil ka taimsed baristapiimad, mida on eriti kerge vahustada ja milles on vähem suhkrut kui tavalises taimses piimas.

3. Kanamuna asemel linaseemned

Paljude suureks imestuseks võivad ilma munata küpsetised tulla välja imehead! Ühe muna saad tavalises koogi- ja muffiniretseptis asendada:

  • 1 spl linajahu (peeneks jahvatatud linaseemned) segatuna 1⁄4 tassi veega, mis moodustab tihke mass;
  • 1⁄2 väikest püreestatud banaani;
  • 1⁄4 tassi naturaalset õunakastet või
  • õunapüreed;
  • 2 spl maisitärklist.

Taimsete burgerite ja kotlettide tegemisel võib muna asemel sideainena kasutada keedetud kaerahelbeid, riisi või kartuliputru.

Erinevaid taimseid alternatiive saab tulla mekkima Taimetoidumessile 3. ja 4. novembril Kultuurikatlas. Vaata lisaks Facebookist 

Head taimed alternatiivid lihale Foto: Mittmac, Pixabay