Foto: tartugambrinus.blogspot.com
Toiduuudised
18. oktoober 2018, 17:43

ÕLLEPÄEVIK: omamoodi vau-efektiga Punane ja Must

Gambrinus degusteeris meeldejäävat ja omapärast puuviljast nišiõlut.

Punane ja Must (Lehe, Eesti), pdl 0,33 l, alc 7,0% vol. Ratebeeri liigimääratlus: „Fruit Beer“.

Tootjainfo: „Raspberry porter“.

Väike lihtne pudel, sildil vaarikanägu. Pruun vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - imeõrna punaka varjundiga must.

Aroomis on kilo kõrbenud vaarikaid. See tähendab, et vaarikas on ju selgelt olemas, kuid ta ujub kõrbenud mõrkjas-magusakas meres. Või siis on ise kõrbenud. Ma ei tea küll kuidas, aga on.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, nipsakalt hapukas ja mõrkjas, selgelt vaarikane ja veidi leivane. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, kõrbenud leivakooriku, veidi kõrbema läinud äärega šokolaadi-pohla-muffinite sarnane.

Lõppmaitse: suitsune, kõrbenud, mõrkjas, veidi metaljas, lagritsane. Vaarikalagrits? Järelmekk toob sahvrist välja purgi punasesõstradžemmi ja kõrvetab ära. Miks ja kuidas? Kuidas saab vaarikaid ja sõstraid ja pohli kõrvetada?

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-suitsune-hapukas-mõrkjas-vürtsika-magusakas-mõrkja buketiga übertasandi rüübe. Omamoodi vau-efektiga. Omamoodi ülevindikas. Omamoodi rohmakas. Üldse mitte kergelt joodav. Väga hästi meelde jääv. Lihtsalt müüdav väga kitsale grupile. Kõrbenud vaarikalagrits.