Lihtne tagurpidi õunakookFoto: Kristi Rebane
Küpsetised
8. september 2019, 07:03

Prantsuse klassika: maailma kuulsaim tagurpidi õunakook

Selle prantslaste klassikalise koogi veidi teistmoodi versiooni on valmistanud blogi Jazzinokitchen. Mahlasust annab retseptis õunakaste ning üllatusi leidub selles veelgi.

Kuulsaim tagurpidi õunakook, kus viljad taigna all ahju lähevad ning mis serveerimisel teistpidi keeratakse, on ilma mingi kahtluseta prantslaste au ja uhkus tarte tatin. Õhukese krõbeda taigna ning karamelliste õuntega koogiklassika. Siin aga üks veidi koogisem variant, kus mahlasust annab küpsetisse peidetud õunakaste ning kasulikke kiudaineid lisavad täistera kaerajahu ning kaerakliid.

Vaja läheb:
Põhi:

1 suur hapukas küpsetamiseks sobiv õun
väike törts mahedamaitselit toiduõli
1 sl rafineerimata roosuhkrut
veidi kaneeli

Kate:
60 g mahedamaitselist toiduõli
60 g rafineerimata roosuhkrut
2 muna
160 g suhkruta õunakastet
70 g täistera kaerajahu
70 g kaerakliisid
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl kaneeli

Lõika õunast õhukesed viilud ning prae neid suhkru-õlisegus üks-kaks minutit, olles ettevaatlik, et viile spaatliga mitte katki teha. Laota õunaviilud lahtikäiva küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi põhja.

Mikserda õli suhkruga ühtlaseks. Seejärel lisa ükshaaval munad ning vahusta umbes üks minut. Lisa õunakaste ning vahusta uuesti läbi. Lisa kuivained kaussi ning mikserda kõik ühtlaseks tainaks. Vala karamellistatud õuntele ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga ahjus 30-40 minutit, kuni kook on kerkinud ning pealt kenasti kuldne.

Lase vormis jahtuda, eemalda äär ning kummuta kook alusele. Selleks tõsta lame alus ilma vormiääreta koogile, libista käsi koos rätikuga koogivormi põhja alla ning keera kogu kupatus ümber, nii et õunakiht jääks pealmiseks. Võta ära koogil olev vormipõhi ja tõmba ettevaatlikult pealt ka küpsetuspaber. Serveeri soojalt või jahtunult, näiteks vaniljejäätisega.

Allikas: Blogi Jazzinokitchen

Lihtne tagurpidi õunakook Foto: Kristi Rebane