Astelpaju on tõeline väetaimFoto: Uschi Dugulin, Pixabay
Toiduuudised
14. oktoober 2018, 15:50

Väekas astelpaju

Need pisikesed kollased ja väga hapud marjad pakatavad vitamiinidest. Eriti palju on neis C-vitamiini. Seetõttu on ta hea üldtugevdav vahend gripi ning külmetushaiguste korral. Abi leiab astelpajust ka teiste terviseprobleemide puhul.

Astelpaju rikkalikus koostises leidub kasulikke rasvhappeid, suhkruid, kiudaineid ning pektiin- ja parkaineid. Eriti tervistavaks muudavad marja C-vitamiin, B-grupi vitamiinid, E-vitamiin ja karotenoidid.

Mitmekülgne ravimtaim

Raviomadused on nii taime viljadel, lehtedel, koorel kui ka seemnetest saadud õlil. Astelpaju ärgitab immuun- ja hormoonsüsteemi tegevust. Sellepärast soovitatakse teda tarvitada erinevate terviseprobleemide puhul:
- üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal;
- reuma ja podagra sümptomite leevendamiseks;
- pärast operatsioone ja traumasid, kuna kiirendab kudede taastumist;
- mürgistuste puhul, sest marjades on erinevaid antioksüdante.
Välispidiselt soovitatakse kasutada astelpaju õli näiteks naha ainevahetuse korrastamiseks ning põletike leevendajana naistehaiguste korral. Lehtedest tehtud tõmmis tugevdab juukseid ning aitab lahti saada kõõmast. 


Tõeline väetoit

Poelettidelt leiab erinevaid astelpajutooteid nagu smuutid, mahlad, keedised, sinepid ja marjajahu. Astelpaju kannatab hästi ka külmutamist – nii on neid hea lisada hommikupudrule või kodustesse smuutidesse kui värskeid marju pole saada.

Allikad:
Toidutare
„Eesti oma supertoidud – elurõõmu ja tervise allikad,“ R. Vokk, L. Virkus, P. Enden

Astelpaju on tõeline väetaim Foto: Uschi Dugulin, Pixabay