Väekas astelpaju
Astelpaju rikkalikus koostises leidub kasulikke rasvhappeid, suhkruid, kiudaineid ning pektiin- ja parkaineid. Eriti tervistavaks muudavad marja C-vitamiin, B-grupi vitamiinid, E-vitamiin ja karotenoidid.
Mitmekülgne ravimtaim
Raviomadused on nii taime viljadel, lehtedel, koorel kui ka seemnetest saadud õlil. Astelpaju ärgitab immuun- ja hormoonsüsteemi tegevust. Sellepärast soovitatakse teda tarvitada erinevate terviseprobleemide puhul:
- üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal;
- reuma ja podagra sümptomite leevendamiseks;
- pärast operatsioone ja traumasid, kuna kiirendab kudede taastumist;
- mürgistuste puhul, sest marjades on erinevaid antioksüdante.
Välispidiselt soovitatakse kasutada astelpaju õli näiteks naha ainevahetuse korrastamiseks ning põletike leevendajana naistehaiguste korral. Lehtedest tehtud tõmmis tugevdab juukseid ning aitab lahti saada kõõmast.
Tõeline väetoit
Poelettidelt leiab erinevaid astelpajutooteid nagu smuutid, mahlad, keedised, sinepid ja marjajahu. Astelpaju kannatab hästi ka külmutamist – nii on neid hea lisada hommikupudrule või kodustesse smuutidesse kui värskeid marju pole saada.
Allikad:
Toidutare
„Eesti oma supertoidud – elurõõmu ja tervise allikad,“ R. Vokk, L. Virkus, P. Enden