Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
27. oktoober 2018, 14:54

NAISTELEHT 55+ | Soojendavad toidud külmaks ajaks - vali oma lemmik!

Koorene sibulasupp

Meeldivalt rammus koorene supp võib meeldida isegi seenepõlgurile.

Mitmele: 3–4-le
Valmistamisaeg: 30 min

1 suurem sibul
250 g meelepäraseid seeni
1 sl võid + 2–4 sl õli
soola, pipart
hakitud tilli
3 dl kohvikoort
4–5 dl piima
50 g sinihallitusjuustu

Haki sibul peeneks, tükelda seened. Sulata paksupõhjalises potis või koos õliga, lisa sibul. Prae minutijagu, lisa seened. Maitsesta lahkelt soola-pipraga. Kuumuta seni, kuni kogu kupatus on pannil klaasjaks küpsenud. Seejärel lisa till ja vala juurde koor ning piim. Hauta keskmisel kuumusel u 10 minutit. Sega juurde murendatud sinihallitusjuust ja kuumuta veel 5 minutit. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

NB! Sibul sobib ka puuviljade marineerimiseks. See on küll tavapäratum, kuid mitmele rahvusele omane kasutusviis.

Kalkuni-köömnesupp

Seesugune supp sobib jahedasse hooaega nagu valatult. Pisut vürtsikas, mõnusalt tomatine ja korralikult soojendav supp on meeltmööda kogu perele.

Mitmele: 4-le

Aeg: 30 min

1 sibul
2 varssellerivart
1 (väiksem) tšillipipar
2 küüslauguküünt
soola
1 l puljongit
1 purk purustatud tomateid
300 g kalkunikintsuliha või -fileed
1 sl värsket punet
1 tl köömneid

Haki sibul, varsseller, tšilli ja küüslauguküüned peeneks ning prae paksupõhjalises potis (kerges õlis) seni, kuni sibul muutub klaasjaks. Seejärel vala juurde puljong ja purustatud tomatid. Lisa tervete tükkidena kalkuniliha, seejärel hakitud pune ja köömned. Lase supil keskmisel kuumusel 20–25 minutit podiseda. Tõsta linnuliha potist välja ja viiluta/haki väiksemaks. Pane liha supi sisse tagasi ja serveeri kohe. Vajadusel timmi maitseid soola-pipraga.

NB! Pune on väga väärtuslik maitseaine ka kurkide soolamisel, sest annab meeldiva lõhna ja terava vürtsise maitse.

Foto: Ragne Värk

Hapukapsapüreesupp

Kuidas mekib hapukapsaga valmistatud püreesupp? See on pehme, mahe, siidine ja mis kõige tähtsam – valmib oluliselt lühema ajaga kui klassikaline hapukapsasupp.

Mitmele: 4-le
Valmistamisaeg: 35 min

1 punane sibul
2 porgandit
500 g hapukapsast
1 l köögiviljapuljongit
2 dl kookospiima
soola, pipart, suhkrut või mett
1 sl mahedat sinepit (soovi korral)

Prae kergelt läbi hakitud sibul ja riivitud porgand. Seejärel pane koos hapukapsa ja puljongiga potti. Lase keema tõusta ja hoia keskmisel kuumusel vaikselt podisedes 30 minutit. Seejärel püreesta supp ja lisa juurde kookospiima. Maitsesta korralikult. Soovi korral lisa suppi ka sinepit.

NB! Hapukapsas on 200 korda rohkem C-vitamiini kui hapendamata kapsas.

NB! Korja sügavkülma kvaliteetseid ja puhtaid toidujääke, et neid hiljem puljongi keetmisel kasutada.