Katrin NõmmFoto: Erakogu
Toiduuudised
13. oktoober 2018, 16:49

Mida sina kõvaks läinud leivast valmistad? Toidublogijad jagavad soovitusi!

Pille Petersoo, Nami-Nami toiduportaali eestvedaja

Esmajoones teen ikka leivasuppe, peaaegu alati koos hooajaliste lisanditega, olgu selleks siis rabarber, maasikad või õunad. Ka lihtsamate püreesuppide kaunistamiseks sobivad tavaliste ehk saiast tehtud krutoonide asemel väga hästi just röstitud rukkileivakuubikud.

Tuuli Mathisen, toiduajakirjanik

Kuna küpsetan juba aastaid ise leiba, juhtub ikka, et viimane ots kipub seisma jääma. Kes see enam tahab nädalajagu seisnud leiba, mis siis, et kodutehtud.

Esimene nipp seisma jäänud leivale uue elu andmiseks on soojad võileivad. Meie pere lemmikud on kodujuustukattega ahjuleivad. Selleks segan kodujuustu, hapukoore või majoneesi, riivitud juustu, küüslaugu ja hakitud ürdid ühtlaseks, määrin leibadele ja küpsetan ahjus kuldkollaseks. Sedasorti võileivad on meil sageli laupäevahommikune roog enne, kui asun uut leiba küpsetama. Teine sageli menüüs olev tahkest leivast tehtud toit on vana kooli leivasupp. Meil on nii, et pool perest jumaldab leivasupis rosinaid, teine pool jälle keeldub rosinatega suppi söömast. Nii tulebki leivasupp pooleks teha – üks osa rosinatega ja teine rosinateta. Kuivanud leivast saab teha ka röstitud leivapuru, mida kasutan näiteks püreesuppidele puistamiseks.

Katrin Nõmm, restorani Mon Ami kondiiter

Esimene mõte, mis tekib, on muidugi vana hea klassika, leivasupp. Reeglina kasutan leivasupi valmistamisel fariinsuhkrut ja lõpus segan sisse vahukoort ning tumedat šokolaadi. Õunad on üks lisand, mida supis kasutada soovitan: lisa pannile veidi taluvõid, fariinsuhkrut, tükeldatud õunu ja purustatud pähkleid, matsesta kaneeli, jahvatatud nelgi ja riivitud apelsinikoorega. Pisut karamellistamist ja hooajaline lisand ongi valminud.

Soolase roana soovitan kilutrühvleid, mille valmistamiseks tuleb leib köögikombainis peenestada ja see segada hakitud vürtsikilu, keedetud muna, punase sibula, maitserohelise ja toorjuustuga. Maitseks soola-pipart. Saadud massist tuleb vormida pallikesed, mida peab veeretama leivapurus või hoopis tilli-murulaugusegus. Tõeliselt maitsev amps!