Mehed jõud peaks pudelist üle käima, mitte vastupidi. Foto: Pixabay
Toiduuudised
8. oktoober 2018, 18:18

KUI NAPS VÕTAB VÕIMUST: 6 nõuannet, et saada alkoholitarvitamine kontrolli alla (9)

„Mulle tundub, et joomine hakkab kontrolli alt väljuma. Kuidas selle joonde võiksin saada?“ küsiti GQ nõuanderubriigis. Vastas terapeut ja nõustaja Jacqueline.

Nõustajana on üks levinumaid mulle esitatud küsimusi „Kuidas ma oma joomist kontrollida saaksin?“ Teisisõnu, enamik inimesi ei taha joomisest täielikult loobuda, nad tahavad saavutada „mõõdukamat“ kogust. Enamasti seepärast, et inimesed aduvad pikapeale, et joomine on „kontrolli alt väljunud“. Või tunnevad end depressiivselt – alkoholil on depressiooni tekitav mõju, täna joodav võib sellist enesetunnet tekitada nädalateks. Või siis saadakse aru, et nad sõltuvad alkoholist rohkem kui tahaksid.

Õnnetuseks hakkame mõõdukusele mõtlema alles siis, kui saame aru, et asi on käest läinud. Kui sa oled selleni jõudnud, siis on aeg vaadata veidi põhjalikumalt „miks“ see juhtub ning seejärel „mida“ sa saaksid enda heaks teha.

1. Tõmba tagasi sellisel viisil, nagu sulle sobib

Vähenda tarbitava alkoholi kogust, joomise sagedust ja intensiivsust. Näiteks otsusta töönädala sees mitte juua või võtta väljas käies vaid kaks jooki. Või siis juua kord nädalas üks tõeliselt hea pudel veini. Leia realistlik piirang, mis sinu puhul töötab ja sinu elustiiliga sobib.

2. Vähenda esialgu alkoholitarbimist vaid kindlaks perioodiks

Kui miski peaks kestma igavesti, siis võib see olla üpris hirmutav. Ütle endale, et sa vähendad tarbimist vaid nädalaks või kaheks ja selleks, et leida endale sobivaid piire. Nii on sul eesmärk, mille nimel töötada ja raskem ree pealt maha kukkuda. Ütle endale iga päev: ainult täna. Kõik inimesed suudavad teha ükskõik mida, kui seda on vaja teha vaid täna. Nii on surve väiksem.

3. Pööra sel perioodil tähelepanu oma mõtetele ja tunnetele

Olgem ausad, me kõik teame, et tuimestab või blokeerib tundeid. Nii, et kui vähendad alkoholi tarbimist, siis tulevad tunded tagasi. Oluline on olla sellest teadlik, et mitte minna hulluks, kui tunned end enne seda veidi kehvasti, kui hakkad end tundma imehästi.

4. Ära tunne kohustust juua

Kui toimub mingi tähistamine või kolleegidega istumine, kus pruugitakse ka alkoholi, siis võta ligi klaas laimiga kaunistatud mulliveega. Nii ei taba sind uudishimulikud pilgud ja küsimused „miks sa ei joo?“ Ja pea meeles, et sina tead, et oled tarbimist vähendanud, aga teised mitte, nii et ära stressa.

5. HALT!

Pea meeles seda sõna või akronüümi. See tähendab saksa keeles „seis!“, aga näiteks ka lühendit sõnadest Hala, Ahastus, Loobumine, Tüdimus. Või inglise keeli Hungry, Angry, Lonely ja Tired ehk Näljane, Vihane, Üksildane, Väsinud. See väljend aitab sul end alkoholitarbimist vähendades end kontrolli all hoida. HALT aitab sul pidurit tõmmata ja taaskäivitust teha ning pöörata tähelepanu asjadele, mida sa päriselt vajad. Kui tunded ellu tagasi tulevad, siis tulevad ka kurbus, ärevus, üksildus, hirm ja stress ning siis ongi sul aeg leida tervem elustiil ja viis eluga toimetulekuks ilma alkoholita.

6. Suhtu alkoholi kui delikatessi

Väike kogus on imeline, saad sellest sumina kätte ja samas ei satu jamasse. Aga kui selle sumina järel edasi jood, siis satud jamasse, kui eeldad, et rohkem alkoholi tähendab ka rohkem suminat. Aga sisimas tead, et see pole nii. Tegelikult teeb see sind lihtsalt purju. Ja liialt purjus pole ju hea olla.