Laboris kasvatatud liha. Foto on illustratiivne.Foto: AFP/Scanpix
Toiduuudised
6. oktoober 2018, 16:36

Tallinnas räägiti tulevikutoidust

Tulevikus pruulitakse liha nagu õlut (7)

Kui Saamuel Pliuhkam sundis populaarses multikas oma armast notsut jalga kopeerima, et saada kõrtsi seakoote, naersime kõik. 21 aastat edasi on see huumor reaalsus – loomalt võetakse tüvirakud, need pannakse taimsete komponentide toel kasvama ning tulemuseks pole mitte ainult täpselt samasugune liha, vaid ka vähesema kolesterooli ja rasvasisaldusega – kui vaja.

Ei, see pole muinasjutt. Ja varsti ka mitte ülikallis, selgitas Washington DC´s baseeruva Hea Toidu Instituudi (The Good Food Institute) rahvusvaheliste suhete juht Nicole Rawling laupäeval Tallinnas peetud toidukonverentsil „Food Innovation Summit“.

Rawlingu sõnul on tegemist tulevikulahendusega, mis aitaks säästa miljonite loomade elu ning toota palju odavat toitu. Liha jääb tema sõnul inimestele ka tulevikus oluliseks, mistõttu on otstarbekas leida selle tootmiseks jätkusuutlikke, loomi ja inimesi ning keskkonda väärtustavaid lahendusi.

Hea Toidu Instituut koondab endas teadlasi ja lobiste, kelle eesmärk on arendada ja tutvustada enda sõnutsi puhast liha, mis kasvatatakse laboratooriumis ning mis maitseb sama hästi nagu tavaline liha, kuid ei eelda tapmist. Nimetus puhas liha tähendabki nn katseklaasiliha, rõhutades selle puhtust ja jätkusuutlikkust.

Kuidas see liha kasvatamisprotsess võiks välja näha? „Kujutage ette, see on nagu pruulimiskoda,“ seletab Nicole Rawling sajakonnale kokkutulnule. „Selline, nagu teil Tallinnas nii palju on – kõndisin eile mööda linna ringi ja nägin neid mitmeid. Selle asemel, et pruulimisvaadis valmistada õlut, teete seal biomaterjalist liha, millega saab teenida raha.“

Praegu on sellisel moel kasvatatud (või siis toodetud, kuidas kellelegi meeldib) looma-, sea-, pardi ja kanaliha. „Ma olen neid maitsenud  - jah, see on naljakas, kui pole loomi söönud 35 aastat. See on täpselt samasugune nagu pärisliha kuni viimase kiuni välja. Tegemist on toiduinnovatsiooni eesliiniga.“

Kuidas sellist liha kasvatada ning miks eestlased aina enam liha söövad, loe edasi Toidutarest