Kõrvitsa sünnimaaks peetakse Mehhikot ja tema tagasihoidlikuks vanuseks umbkaudu 9000 aastat. Euroopas hakati kõrvitsat kasvatama 16. sajandil.
Ameerikas kasvavates kõrvitsatest läheb tänapäeval koguni 90% halloweeni-atribuutika meisterdamiseks. Õnneks on Eestis selline kõrvitsa kasutusviis kaduvväike. Pigem süüakse ja säilitatakse.
Kõrvitsa toiteväärtus sarnaneb lilkapsa toiteväärtusega. Kõrvitsat kasutatakse tihti eridieetides, sest ta on kergesti seeduv. Kõrvitsa sorte on väga palju. Nad erinevad valmimisaja, viljade kuju ja suuruse ning koore ja viljaliha värvuse poolest. Kollaseviljalistel sortidel on viljaliha tihedam ja aromaatsem kui roheliseviljalistel sortidel.
Kõrvitsast saab valmistada mitmesuguseid toite nagu teistestki köögiviljadest. Koori kõrvits, eelmalda pehme sisemine kude koos seemnetega ja lõika kuubikuteks või viiluta.
Kuivas ja jahedas võivad kõrvitsa viljad säilida ka järgmise suveni.
Klikka retseptil: Õuna-kõrvitsamoos toorkakaoga
Väide oli, et Nutella-usku lapsed saab selle šokolaadise võidega ära petta. Minu marakratte ei saanud – ent kõik täiskasvanud olid enam kui vaimustunud peturoa kergest siidisest ja vähemagusast maitsest, mis kõlbas nii röstsaiale kui ka jäätisele kastmeks.
Klikka retseptil: Jõulumaitseline kõrvitsamoos
See moos on tänu kaneelile ja muskaadile jõulumaitseline. Hea lisand nii magusalauale kui ka koos juustuga pakkuda.
Klikka retseptil: Kõrvitsa-sidrunimoos
Mõnusalt hapukas marmelaad saia peale või kookide vahele ja peale. Kellele meeldib apelsin, võib 3 sidruni asemel kasutada 2 apelsini ja 1 apelsini riivitud koort. Valmistusviis jääb samaks. Tore kingitus ka sõpradele. Kogus 1 liiter
Klikka retseptil: Kõrvitsasalat õunamahlaga
Selline salat, kuhu suhkrut ei käi, sai välja mõeldud ajal, mil suhkur oli väga kalliks läinud, aga kõrvitsad oli vaja salatiks teha. Lapsed söövad niisugust salatit meelsasti. Ka täiskasvanud võivad seda rahulikult vitsutada, sest liigseid kaloreid sealt ei saa.
Klikka retseptil: Klassikaline kõrvitsasalat
Kõrvitsasalatile annavd maitse lihtsad asjad - äädikas, suhkur, sool ja nelk.
Klikka retseptil: Sirje kõrvitsasalat
Väga lihtne retsept: pane ettevalmistatud purki kõrvitsakuubikud vaheldumisi erinevate lehtedega. Keeda marinaad ja vala kuumalt peale. Sule purk.
Klikka retseptil: Eela kõrvitsa-ploomimoos
Olustvere hoidistemessi 2009. aasta võidumoos.
Klikka retseptil: Ebaküdoonia-kõrvitsamoos
Eksootilise maitsega moos, mille koostist on esmapilgul raske ära arvata. Paljud pakuvad, et tegu on aprikoosimoosiga. Seda, et hoidise üheks põhikomponendiks on kõrvits, ei oska peaaegu keegi aimata.
Klikka retseptil: Kõrvitsa-õuna-apelsinimoos
Hea lahe moos sobib neile, kes väga magusat keedist ei armasta. Ja moosis saad rikkaliku kõrvitsasaagi hästi ära kasutada.
Kommentaarid