Kui keskmine õhutemperatuur tõuseb, võib oodata, et grillimine muutub kallimaks, sest sead muutuvad kõhnemaks. Foto: Pixabay
Toiduuudised
4. oktoober 2018, 18:30

KLIIMAMUUTUSTE TAGAJÄRG: sealiha hinnad tõusevad? (8)

Kui teadlasi uskuda, siis võib kliimamuutuste tagajärjel tõusnud keskmine õhutemperatuur mõjutada meil seal, kus seda arvatagi ei oskaks – grilli või praepanni juures.

Esquire kirjutab, et palavuse käes vaevlev siga pole paks ja õnnelik siga. Scientific Americani teatel on teadlased avastanud, et kuumem ilm põhjustab seda, et sead söövad vähem. Ja ühtlasi lülituvad sigade kehad kuumaga valgutootmiselt ümber immuunsüsteemi võimendamisele. Kõik see tähendab, et sead ei kasva nii suureks nagu vaja. Veelgi halvem: palavuse all kannatavad emised on vähem viljakad ning toovad ilmale kõhnu ja pisikesi põrsaid, kes samuti kasvatavad vähem valgurikast liha.  

Tagajärjed on kõigile kulukad. Seakasvatajad peavad kas kasvatama rohkem sigu, et sama lihakogus kätte saada, või siis lihtsalt leppima sellega, et toodang väheneb. Tootjad peavad kulutama aega ja raha, et aretada rõõmsamaid sigu või ehitada jahedamaid sealautasid ja latreid.

Näiteks USAs on sealihatööstuse väärtus umbes 20 miljardit dollarit, mis tähendab, et muudatusi tuleb teha. Raha selleks peab aga kuskilt tulema – ja väga tõenäoliselt tuleb see lõpuks sealihatarbijate rahakottidest. Seda juhul, kui inimesed ikka tahavad peekonit, karbonaadi ja sinki edasi süüa.