Foto: Tootja
Toiduuudised
3. oktoober 2018, 19:58

Jõulupuumaitselised kartulikrõpsud külvavad segadust (1)

LadBible on segaduses, et juba oktoobrikuus käivad erinevad tootjad välja jõulutooteid, millest üks üllatavam kui teine – näiteks jõulupuumaitselised krõpsud. Kui lugeda väljaande selleteemalist lugu, siis tekib veelgi suurem segadus: kas tõesti on väga metsavaesel Islandil loodud kartulikrõpsud, mis peaksid olema jõulupuu maitsega, aga saavad oma iseloomu männipuult?

Teate küll seda nalja: „Mida teha, kui oled Islandil metsa ära eksinud? Tõuse püsti.“ Tõsi on, et kivisel Islandil on puid ja metsi hirmus vähe ja nii ei pruugi imestada, kui seal pisike viga tehakse ja kuusk ning mänd omavahel segi aetakse. Jah, tegelikult tõesti saab mändi ka jõulupuuna tuppa tuua.

Aga Iceland ei tähendagi siin kontekstis seda kauget saart, mis esimesena Eesti iseseisvumist tunnustas, vaid seda nime kannab üks Inglismaa kaubandusettevõte.

Toode nimega „The Luxury Christmas Tree Flavour Salted Hand Cooked Crisps“ (luksuslikud jõulupuumaitsega soolased käsitsivalmistatud krõpsud) maksab vaid ühe naela ehk 180-grammise kotikese eest peab välja käima veidi üle euro. Ja maitse annab neile – ehe männiokkaõli. Ka toote pakendil on käbidega männioks.

See kõik on omamoodi lõbus. Jääb vaid oodata, millal keegi teeb jõulupuumaitselised krõpsud, mis on maitsestatud selle traditsioonilisema jõulupuu ehk kuusega. Seni saab aga degusteerida kodumaist kuusevõrsetega maitsestatud õlut, teadaolevalt on selle peale tulnud juba mitu väiketootjat. Ja ümiseda Vaiko Eplikule Aapo Ilvese sõnadega kaasa: „Üks pedajas meil kasvas õues/ja peded käisid pussid põues/lõikamas talt tõrusid ja lehti,/et nendega saaks endid ehti.“

Pedajas muide tähendabki mändi.