Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
3. oktoober 2018, 18:33

Eksperdid selgitavad: kui mõjusad on need 12 pohmelli ravimise meetodit? (5)

Peab ju olema midagi, mis võtab ära selle hommikuse peavalu, iivelduse ja üleüldse selle äärmiselt viletsa tunde? Kui guugeldada, siis leiab hunnikute kaupa väidetavaid pohmelliravi meetodeid. Men’s Health käis arstidele ja tervisevaldkonna spetsialistidele välja tosina erinevaid pohmelliravimeid ja palus hinnata nende efektiivsust kümne palli skaalal.

1. Vesi

Enne voodissekukkumist tasub kindlasti kulistada vett ja järgmisel hommikul samuti. Alkohol viib kehast vedeliku välja ja pohmellisümptomid on selle tagajärg. Efektiivsus: 8.

2. Uni

Alkohol kahandab une kvaliteeti, aga põhjalik magamine aitab kehal pidutsemisest taastuda. Efektiivsus: 5.

3. Tilguti

Uus pohmelliravi trend on see, et pidutseja laseb järgmisel päeval enda külge ühendada tilguti erinevate ravimite (nt iiveldusevastane) seguga. Arstid aga leiavad, et see saadab inimestele ohtliku sõnumi ja julgustab neid vastutustundetult jooma. Lisaks ei maksa haigekassa kindlasti raviarvet kinni. Efektiivsus: 2.

4. Spordijoogid

Alkoholi diureetiline toime põhjustab küll ka mõningat elektrolüütide kaotust, aga mitte nii suures ulatuses, et neid tuleks kohe kiiruga spordijoogi abil taastada. Lisaks näitavad uuringud, et spordijook pole pohmelli ravimisel sugugi efektiivsem kui puhas vesi. Efektiivsus: 3.

5. Kohv

Kofeiin võib peavalu nii leevendada kui süvendada. Ja lisaks tekitab k kohv dehüdratsiooni – niisiis joo kindlasti kohvi alla või peale vett. Efektiivsus: 4.

6. Peaparandus

Halb mõte. „Pealvõtmine“ võib pohmellinähtusid küll tuimestada, aga põhimõtteliselt lükatakse sellega vältimatut edasi. Lisaks süvendab peaparandaja alkoholismi. Efektiivsus: 1.

7. Röstsai või küpsised

Ükski toit ei saa küll su kõhus keerlevat karusselli vaigistada, aga vähemalt aitavad need hommikul veresuhkru uuesti üles saada. Efektiivsus: 7.

8. Rasvane toit

Kui sul burger ja friikad sees püsivad, siis anna minna. Aga olulisem on siiski see toit, mis sa sõid enne kõigi nende shottide kulistamist. Toit aeglustab alkoholi imendumist ja mida aeglasemalt alkohol verre jõuab, seda aeglasemalt tekib alkoholimürgitus. Efektiivsus: 5.

9. Valuvaigistid

Eelistada tasub mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid nagu aspiriin ja ibuprofeen, aga mitte võtta näiteks Tylenoli. Viimane koormab niigi ületunde tegevat maksa ja tabletineelaja riskib maksakahjustusega. Efektiivsus: 7.

10. Vitamiinid

Kui sa nagunii igal hommikul multivitamiini võtad, siis lase käia. Aga uuringute käigus pole leitud, et vitamiinid kuidagi eriti pohmelli ravida aitaksid. Efektiivsus: 3.

11. Trenn

Ühel väiksel õllel või veiniklaasil läheb kehas lõhustumiseks umbes tund – ja „väljahigistamine“ on müüt. Aga trennitegemine aitab vallanduva endorfiini abil parandada tuju. Kindlasti hoia veepudel ligi. Efektiivsus: 6.

12. Seks

Ükski uuring ei näita, et seks pohmelli minema peletaks, aga ilmselt kulub aeg nii kiiremini – ja lõbusamalt. Efektiivsus: 3.

Ja nr 13: milline on parim pohmelliravi? Õigus: ennetamine. Ära joo tunnis üle ühe joogi. Võta vett vahele. Ja üleüldse: joo vähem.