Maitsev ja tervislik toidulaudFoto: silviarita, Pixabay
Toiduuudised
1. oktoober 2018, 15:41

NIPID | Lapsed ei taha köögivilju süüa? Võta appi need nipid ja kogu pere armub tervislikesse juurviljadesse!

Tegelikult ei armasta ka täiskasvanud väga juurvilju süüa, mis veel lastest rääkida. Kuna vanemad näitavad parimat eeskuju, siis tulevad need nipid kogu perele kasuks.

Kapsas
Praetud kapsas. Tükelda keetmise asemel kapsas pannile ja prae koos sibula ja õuntega ning maitsesta vähese õunaäädika, soola ja pipraga.
Värskes salatis. Riivi kapsas, sega kokku õunte ja jõhvikaga ning tee maitsev salat.

Sibul
Karamelliseeri sibul. Tükelda sibul meelepärasteks tükkideks ja kuumuta keskmisel kuumusel. Umbes 10 minuti pärast hakkavad muidu kibedad sibulad karamelliseeruma ja nende maitse muutub mesimagusaks. Valminud sibulat võib lisada kastmetesse või serveerida lisandina prae kõrvale ning mahedalt magusa maitse tõttu paluvad pere noorimad seda veel juurdegi.

Peet
Ahjupeet. Tükelda toores köögivili hoopis ahjupannile, nirista peale oliivõli ning maitsesta värske
apelsinimahla ja meelepäraste ürtidega. Pista 200 kraadi juures ahju ning küpseta kuni peedisektorid on kergelt krõmpsud.
Värske peedimahl. Maitse varjamiseks sega peedimahl näiteks õuna- või porgandimahlaga. Peedimahla võib kasutada ka smuutis koos banaani ja meelepäraste marjadega. Magus, ent tervislik vahepala on tagatud ning ka kõige suurem peedivaenlane kiidab.
Hea teada! Peedimahl on päris kange – seepärast peaks seda tarbima lahjendatult ning väikestes kogustes.

Suvikõrvits
Peitu kotleti sisse. Riivi kotlettidesse või asenda sellega püreesupis pool kartulite kogusest. Samuti valmivad suvikõrvitsast mahedamaitselised spagetid, mida võib serveerida juustuga või hoopis bolognese kastmega.
Magusas koogis. Kui aga köögivilja söömine soolastes toitudes on igati välistatud ettevõtmine, siis riivi suvikõrvits šokolaadikoogi sisse või valmista šokolaadinööpidega keeks. Köögivili maiuse koostises aitab viimast tervislikumaks muuta ning tõenäosus, et laps petuskeemist aru saab, on väga väike.

Porgand
Värskes salatis. Toorelt võib porgandit riivida õuna või pirniga salatisse, samuti sobib see erk köögivili imeliselt kokku apelsiniga.
Riivituna supi ja kotleti sisse. Veel saab neist ahjus või pannil valmistada maitsvaid kotlette või peeneks riivitult lisada karride ja suppide sisse.
Maitsev porgandikook. Porgandil on ka oma koht kuulsas porgandikoogis. Tänu naturaalselt magusale maitsele saab kooki lisada vähem suhkrut või valmistada hoopis mee, õunte ja rosinatega hommikusöögi muffineid.

Kõrvits
Soolased ja magusad road. Proovi valmistada pastakaste püreestatud kõrvitsast, fetajuustust ja tomatist või tervislikuks vahepalaks rösti kõrvitsaviilud ahjus ning nirista neile pisut mett ja puista peale särtakat kaneeli. Taaskord on tegemist mahedamaitselise köögiviljaga, mis sobib ka kenasti mahlaste ja tervislike kookide koostisesse.

Allikas: Fiskars

Maitsev ja tervislik toidulaud Foto: silviarita, Pixabay