Head mihklipäeva!Foto: Moha Abdo/Pixabay
Nipid
29. september 2019, 06:06

Kas kostitada külalisi, tegeleda maagiaga või ennustada ilma? Siin on 6 tegevust, mis tänasel mihklipäeval ette võtta!

Mihklipäev, 29. septembril, on eestlastel olnud väga selgelt seotud suve(töid) lõpetavate tegevustega ja talveks valmistumisega. Kui mihklipäev pole seni su sügiskalendris erilist kohta leidnud, siis need 6 tegevust aitavad teid üksteisele lähendada! 

1. Täna sõpru-sugulasi suvel osutatud abi eest!
Mihklipäev oli teadagi palgamaksmise aeg, mil peeti meeles nii suvilisi kui ka aastateenijaid. Kui oled suvel korraldanud talguid oma kodu ja aia korrastamiseks või on keegi sind aidanud millegi olulise tegemisel, on nüüd paras aeg neid selle eest tänada. Tänu ei pea olema rahaline – mõtle välja midagi meelelahutuslikku kogu seltskonnale või meisterda ise tänutäheks üht-teist.

2. Mine laadale talvevarusid täiendama!
Lisaks palgale said teenijad tavaliselt mihklipäeval ka laadaraha, et saaksid ikka head-paremat ostma minna. Kui sulgi juhtub palgapäev olema kuu lõpus, siis tasub kindlasti mõni mihklilaat Eestimaa pealt üles otsida. Põrsaste asemel võid sealt varuda aga tänapäeval talveks sobivat head kraami: mett, taimeteesid, kudumeid jms. Täna, 29. septembril toimub Loosi mõisa laat Võrumaal ja Kohila Mihklilaat Raplamaal. 

3. Kostita külalisi mihklipäevaväärilise menüüga!
Mihklipäeva toidulaud oli alati lookas sügisandidest ning lambavärsketest roogadest: süldist, klimpidega lihasupist, keedetud lihast, verikäkkidest jms. Kel lammast polnud võtta, võis piirduda ka linnuliha või mõne muu väiksema kariloomaga. Pidustusteks küpsetati ka rukkist, odrast ja nisust leiba, saia, sepikut ja kooke ning kõrvale rüübati muistset ohvrijooki – õlut!

4. Valmistu tubasteks õhtuteks!
Mihklipäevaga said alguse ka naiste tubased käsitööõhtud. Et ideedest puudu ei tuleks, siis kogu aga sõbrannad kokku ja meisterdage midagi üheskoos.

Mihklipäevaga said alguse ka naiste tubased käsitööõhtud. Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

5. Ennusta ilma!
Mihklipäeva juurde käis suuremat sorti ilma prognoosimine terveks aastaks. Kirjuta üles oma kandi temperatuurid, tuulesuunad ja sademed ning vaata, kas mõni ennustustest peab aasta jooksul paika:

  • Kui mihklipäev külm on, tuleb külm tali; kui mihklipäeval on pehme ilm, tuleb pehme tali. (Peetri)
  • Kui pärast mihklipäeva müristab, siis tuleb soe sügis. (Ambla)
  • Kui mihklipäeval sajab, siis sajab seitse nädalat järgemööda. (Rakvere)
  • Kui mihklipäeva tuul lõunast, siis ei tule lumi kunagi maha. (Viljandi)
  • Kui mihklipäeval tuul lõuna poolt puhub, siis saab sel aastal hästi räimi. (Tõstamaa)

6. Sukeldu maagiasse!
Eestlased on teadagi tegutsejad suunas „parem karta kui kahetseda“. Nii tasuks ka mihklipäeval võtta appi esivanemate uskumused, et endale hea põli tagada. Kes soovib, et tuba seisaks aasta otsa soe, sel tasuks pärnakate kombel mihklipäeva hommikul kolm korda ümber toa joosta. Kes ei malda aga tulevikku oodata, see võib tartlaste kombel mihklipäeva õhtul panna voodisse kaeru ja heita nende peale alasti magama – ainult nii saavat näha unes tulevast, kes riided toob ja selga paneb. Ja kui tulevane teada, võib Võnnu rahva kombel ka heita paari sukke toaläve poole – kui need siis tallad ukse poole jäävad, saavat kindlapeale mehele, kui aga sääred, siis pidavat veel ootama!

Allikas: „Eesti rahvakalender V,“ Mall Hiiemäe

Head mihklipäeva! Foto: Moha Abdo/Pixabay