Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
1. oktoober 2018, 14:02

Grete Lõbu taimetoitlusest: kalast ja mereandidest oleks raske loobuda

Kirjutame seekord ajakirjas taimetoidu teemal ja kaalume selle elustiili plusse ning miinuseid. Saatejuht Grete Lõbu

"Ise ma taimetoitlane pole, aga pole ka vastaline. On inimesi, kellele see sobib, aga usun, et sel juhul peaks toitumine olema targalt läbi mõeldud. Et inimene saaks kõik vajalikud ained kätte. Kas ma ise hakkaks ... Praegu ma küll selleks 100% valmis ei ole, aga usun, et kipume liha iga päev tarbima pisut rohkem, kui vajame. Päris loobuda oleks kahju, see nõuaks nii palju mõtteenergia kulutamist omaenda ja pere igapäevase menüü planeerimisel ning korraldamisel, et mul lihtsalt pole selleks vaimujõudu. Ilmselt on taimetoitlastel see raske etapp juba läbi käidud ja nad oskavad edasi toimetada. Mulle ikka natuke maitseb liha. Ja kala ning mereannid – neist oleks küll keeruline loobuda."

Vasta samale küsimusele meie Facebooki-lehel ja võid võita The Body Shopi värskendava geelja ehtsate roosiõitega näovee. Võitja nime ja valiku vastuseid avaldame järgmises numbris.

Faktid

Esimesed märkmed taimetoitlusest pärinevad Indiast (7. sajand e.m.a) ja Kreekast (6. sajand e.m.a). Mõlemal juhul oli taimetoitlus tihedalt seotud loomade kaitsmisega vägivalla eest. Vahepeal jäi taimetoitlus Euroopas unarusse, kuid muutus taas populaarseks 18. ja 19. sajandil.

Vegan on taimetoitlane, kes on täielikult välistanud kõik loomset päritolu saadused, nagu muna ja piim, ehk ta on nn täistaimetoitlane. Vegani menüüsse kuuluvad teraviljad, puu- ja köögiviljad (sh kaunviljad ja seened), marjad, seemned, mandlid, pähklid.

Saksamaa diktaator Adolf Hitler oli taimetoitlane. Nii on kinnitanud tema toidumaitsja Margot Woelk, kelle sõnul ei näinud ta füüreri taldrikul kunagi liha ega kala. On ajaloolasi, kes seda siiski ei kinnita.

Allikad: Times, Wikipedia, toitumine.ee