Kärbseseen on saanud oma nime sellest, et seda on kasutatud kärbsemürgina.Foto: Aldo Luud
Hea nõu
23. september 2018, 09:37

KAHTLUSTAD SEENEMÜRGISTUST? Tegutse kiirelt nii (2)

Mürgiseente söömise tagajärjed ulatuvad seedehäiretest inimese surmani. Tundmatu seen jäägu metsa ja kindlasti ei tasu neid maitsta. 

Sel sügisel on terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662 teatatud ligi kümnest seentega seotud õnnetusest, millest kolme puhul suunati helistaja edasi haiglasse.

Näiteks sõi täiskasvanud mees tundmatuid seeni, mille tagajärjena avaldusid hallutsinatsioonid, iiveldus ja kõhuvalu. Samuti pidi seedehäiretega haiglasse pöörduma perekond, kes enda arvates sõi eelmisel päeval toiduks puravikke.  Oksendamise ja kõhuvaluga tuli haiglasse toimetada laps, kellele vanaisa andis metsas enda hinnangul maitsta haavapuravikku.

„Nii metsas oleva hämara valguse kui eaka inimese põdurama silmanägemise tõttu on seente segiajamise risk kõrgem. Seega on oluline, et metsas korjatud seened enne ära söömist korralikult üle vaadatakse,“ ütles mürgisteabekeskuse juht Mare Oder, kelle sõnul tuleks seenel käies alati lähtuda reeglist, et tundmatud seened peavad jääma metsa ning neid ei tasu kindlasti maitsta. „Eriti lihtne on segamini ajada valgeid seeni. Ka seente ostmisel tasub olla veendunud, et müüdav seen on ikka sajaprotsendiliselt tuttav,“ ütles Oder, kelle sõnade kohaselt võivad ka seenemüüjad korjamisel vigu teha.

Kui kahtlustad seenemürgitust

Kuidas abistada seenemürgituse kahtlusega kannatanu kodustes tingimustes? 1. Kui on söödud midagi mürgist, tuleb suu kohe loputada – kui olete kindel, et tegemist on mürgise asjaga!

2. Pole vaja ajada kannatanut koheselt oksendama, andke väikeste lonksude kaupa juua vett.

3. Tehke kindlaks seene täpne nimetus ja hinnake selle võimalik allaneelatud kogus ja inimeste arv, kes on tarbinud mürgist seent.

4. Helistage mürgistusinfoliinile 16662, et saada teada, kas tegemist on mürgise seenega ning kas manustatud kogus on tervisele ohtlik või mitte.

5. Manustage aktiivsütt: näiteks kümnekilose lapse puhul 40 tabletti, täiskasvanu jaoks on orienteeruv vajalik kogus 50 g (200 tabletti).

NB! Kindlasti ei või sellises koguses aktiivsütt kannatanule anda ilma arstiga/nõuandetelefoniga/häirekeskusega konsulteerimiseta, kuna ka aktiivsöel on kõrvaltoimed ja aktiivsüsi ei aita absoluutselt kõikide mürgistuste puhul.

6. Kui kannatanu seisund halveneb: esinevad teadvusehäired, kõrge palavik ja segasuseisund, siis kutsuge kiirabi!

Konsulteeri spetsialistidega

Mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662 saab helistada ööpäevaringselt mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Pikaajalise erakorralise meditsiini kogemusega spetsialistid oskavad leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.

Mürgistusinfoliinile helistamine on mõistlik isegi juhul, kui peale mürgise aine neelamist esialgu midagi ei juhtu või mürgi sattumine organismi pole kindel.

Allikad: Terviseamet, Pärnu Haigla