Foto: Pixabay
Toiduuudised
18. september 2018, 21:22

Õlu, vein ja šokolaad võivad pikendada eluiga, aga ... (1)

... paraku tuleb vist sealjuures loobuda praelihast ja pakipelmeenidest.

Nimelt leidis Varssavi ülikooli professor Joanna Kaluza oma uuringus, et õlut, veini ja šokolaadi nautivatel inimestel (aga koos juur- ja puuviljadega toidusedelis!) on viiendiku võrra väiksem enneaegse surma risk kui inimestel, kes söövad punast liha, joovad kihisevaid jooke ja tarbivad töödeldud toite.

LadBible vahendab, et võlusõnaks on siinkohal antioksüdandid.

„On teada, et puuviljad, juurviljad, tee, kohv, punane vein, õlu ja šokolaad sisaldavad rikkalikult antioksüdante,“ sõnas Kaluza.

Uuring hõlmas enam kui 68 000 inimest vanuses 45-83 eluaastat. Leiti, et regulaarselt põletikku ohjavaid toite tarbivatel inimestel on teistest 18% väiksem tõenäosus järgneva 16 aasta jooksul surra.

Väljaandes Journal of Internal Medicine ilmunud uuringu kohaselt on tervislikult toituvatel inimestel 20% väiksem südamehaigustesse suremise risk ja 13% väiksem vähkkasvaja läbi suremise tõenäosus.

Lisaks puu- ja juurviljadele kuuluvad põletikuvastaste toitude hulka näiteks täisteraleib, väherasvane juust, oliivi- ja rapsiõli ning pähklid. Ent nagu Metro on märkinud: sellise tervisliku toidukorra võib kenasti lõpetada klaasikese õlle või veini ja tükikese šokolaadiga.

Sealjuures selgus veel, et tervislikust toitumisest on kõige rohkem kasu suitsetajatel – vähem tervisliku dieediga suitsumeestel või endistel suitsumeestel on kolmandiku võrra suurem tõenäosus enneaegselt surra.

Uuringu juhi sõnul näitasid selle tulemused, et tervisele on hea isegi osaline üleminek põletikuvastasele toidule. Kui kõik see lühidalt kokku võtta: vaheta krõpsud ja limpsid juur- ja puuviljade vastu ning naudi pärast rooga õlut, veini ja šokolaadi – ja ikkagi elad kauem.