Tummine kõrvitsasuppFoto: Ragne Värk, Pexels
Toiduuudised
15. september 2018, 12:46

SÜGISTOIDUD: mida suurem kõrvits, seda rohkem häid toite!

Kõrvits sobib väärt köögiviljana imehästi nii soolastesse kui ka magusatesse roogadesse.
Tummine kõrvitsasupp Foto: Ragne Värk, Pexels

Tummine kõrvitsasupp

See püreesupp on olemuselt väga lihtne. Kui segad hulka aga meelepäraseid lisandeid – olgu selleks siis krõbe peekon, juust, maitseürdid, sibulahelbed vms –, saad tõeliselt hõrgutava kõhutäie. Supi valmistamiseks kasuta mis tahes meelepärast kõrvitsasorti.

Mitmele: 4

Valmistamisaeg: 1 tund

1,5 kg kõrvitsat

600 g lillkapsaõisikuid

1 sibul

1 l köögiviljapuljongit

2 tl mahedat sinepit

300 g sulatatud juustu

75 g suitsujuustu

soola, pipart, Cayenne’i pipart, oliiviõli

Katteks:

praetud suitsupeekoniribasid, seemneid, riivjuustu, ürte, roseepipart vms

Koori, puhasta ja tükelda kõrvits ning pane koos lillkapsaõisikutega ja pooleks lõigatud sibulaga ahjuplaadile. Raputa köögiviljadele soola, pipart ja piserda peale parajas koguses oliiviõli. Küpseta 200kraadises ahjus u 30 minutit.

Pane pehmeks küpsenud köögiviljad potti, lisa puljong ja püreesta ühtlaseks. Vajadusel lisa sobiva tekstuuri saavutamiseks puljongit.

Lisa sinep ja sulatatud juust ning kuumuta keskmisel kuumusel, kui juust on sulanud. Sega juurde suitsujuust. Maitsesta ja serveeri koos meelepäraste lisanditega.

Kõrvitsapannkoogid Foto: Ragne Värk, Pexels

Kõrvitsapannkoogid

Äärmiselt maitserohked ja head soolased pannkoogid meelitavad sööma ka neid, kes muidu kõrvitsast lugu ei pea. Serveeri hapukoore ja värskete ürtidega.

Mitmele: 20–25 tk

Valmistamisaeg: 30 min

400 g puhastatud ja kooritud (muskaat)kõrvitsat

200 g kooritud kartulit

2 muna

150 g riivjuustu

soola

Riivi köögiviljad jämeda riivipoolega. Sega kõik ained omavahel kokku ja maitsesta soolaga. Prae pisikesed pannkoogid õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Kõrvitsa-brownie Foto: Ragne Värk, Pexels

Kõrvitsa-brownie

See koogike jääb tekstuurilt mõnusalt tihke ja tummine. Maitsemeeli erutavad karamell ja pähklid.

Mitmele: 15 tk

Valmistamisaeg: 30 min

400 g kõrvitsatükke

1 dl vett (kõrvitsa hautamiseks)

4 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

2 dl suhkrut

0,5 tl soola

2 tl kaneeli

75 g Kreeka pähkleid

4 muna

1,5 dl õli

Karamellikate:

30 g võid

100 g pruuni suhkrut

50 g vahukoort

näpuotsatäis soola

75 g Kreeka pähkleid

Serveerimiseks:

1,5 dl vahukoort

Hauta tükeldatud kõrvits väheses vees pehmeks. Nõruta üleliigne vedelik. Püreesta kõrvits ühtlaseks massiks. Sega kuivained omavahel, lisa peeneks hakitud pähklid. Lisa kuivainetele munad, õli ja kõrvitsapüree ning sega õrnalt ühtlaseks massiks.

Vala tainas rasvainega määritud koogivormi (24 × 29 cm) ja küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit. Küpsenud kook torgi kahvliga läbi.

Karamellkatte valmistamiseks pane kõik komponendid peale pähklite potti ja kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni kaste pakseneb. Vajadusel lisa pisut soola. Vala kaste koogile ja raputa üle hakitud pähklitega. Lase täielikult jahtuda!

Kata kook enne serveerimist vahukoorega.

KUI KÕRVITSAT JÄÄB ÜLE:

*Hommikupuder kõrvitsaga

4–5 dl vett

1 dl piima

2 dl kaerahelbeid

soola, suhkrut

100 g riivitud kõrvitsat

100–150 g Lapi juustu või tavalist juustu või suitsujuustu

serveerimiseks võid ja soolahelbeid

Kuumuta vesi ja piim potis keemiseni. Lisa kaerahelbed, maitsesta soola ja suhkruga. Lase helvestel madalal kuumusel pehmeks podiseda. Poole pealt lisa riivitud kõrvits. Maitsesta. Sega sisse Lapi juustu väikesed tükid (või siis muu meelepärane riivjuust) ja serveeri kuumalt koos võisilmaga, millele on raputatud veidi soolahelbeid. Jätkub neljale!

*Kõrvitsa-pirnimahl

300 g kõrvitsat (puhastatud kogus)

1 mandariin

1 koorimata pirn

Pane puhastatud ja tükeldatud toorained üksteise järel mahlapressi ning valmista mahl. Joogist piisab ühele.

Kõrvitsakohupiim

450 g kõrvitsat

1 sl fariinsuhkrut

400 g kohupiimapastat

100 g fariinsuhkrut

100 ml rõõska koort (35%)

Puhasta ja tükelda kõrvits. Pane tükid ahjuplaadile, raputa peale 1 sl fariinsuhkrut ning grilli 200kraadises ahjus u 20 minutit.

Sega kokku kohupiim ja suhkur, lisa vahustatud rõõsk koor. Püreesta röstitud kõrvits ja lisa lusikaga segades kohupiima hulka. Serveeri. Jagub 4–6 maiustajale.