SÜGISTOIDUD: mida suurem kõrvits, seda rohkem häid toite!
Tummine kõrvitsasupp
See püreesupp on olemuselt väga lihtne. Kui segad hulka aga meelepäraseid lisandeid – olgu selleks siis krõbe peekon, juust, maitseürdid, sibulahelbed vms –, saad tõeliselt hõrgutava kõhutäie. Supi valmistamiseks kasuta mis tahes meelepärast kõrvitsasorti.
Mitmele: 4
Valmistamisaeg: 1 tund
1,5 kg kõrvitsat
600 g lillkapsaõisikuid
1 sibul
1 l köögiviljapuljongit
2 tl mahedat sinepit
300 g sulatatud juustu
75 g suitsujuustu
soola, pipart, Cayenne’i pipart, oliiviõli
Katteks:
praetud suitsupeekoniribasid, seemneid, riivjuustu, ürte, roseepipart vms
Koori, puhasta ja tükelda kõrvits ning pane koos lillkapsaõisikutega ja pooleks lõigatud sibulaga ahjuplaadile. Raputa köögiviljadele soola, pipart ja piserda peale parajas koguses oliiviõli. Küpseta 200kraadises ahjus u 30 minutit.
Pane pehmeks küpsenud köögiviljad potti, lisa puljong ja püreesta ühtlaseks. Vajadusel lisa sobiva tekstuuri saavutamiseks puljongit.
Lisa sinep ja sulatatud juust ning kuumuta keskmisel kuumusel, kui juust on sulanud. Sega juurde suitsujuust. Maitsesta ja serveeri koos meelepäraste lisanditega.
Kõrvitsapannkoogid
Äärmiselt maitserohked ja head soolased pannkoogid meelitavad sööma ka neid, kes muidu kõrvitsast lugu ei pea. Serveeri hapukoore ja värskete ürtidega.
Mitmele: 20–25 tk
Valmistamisaeg: 30 min
400 g puhastatud ja kooritud (muskaat)kõrvitsat
200 g kooritud kartulit
2 muna
150 g riivjuustu
soola
Riivi köögiviljad jämeda riivipoolega. Sega kõik ained omavahel kokku ja maitsesta soolaga. Prae pisikesed pannkoogid õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Kõrvitsa-brownie
See koogike jääb tekstuurilt mõnusalt tihke ja tummine. Maitsemeeli erutavad karamell ja pähklid.
Mitmele: 15 tk
Valmistamisaeg: 30 min
400 g kõrvitsatükke
1 dl vett (kõrvitsa hautamiseks)
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
0,5 tl soola
2 tl kaneeli
75 g Kreeka pähkleid
4 muna
1,5 dl õli
Karamellikate:
30 g võid
100 g pruuni suhkrut
50 g vahukoort
näpuotsatäis soola
75 g Kreeka pähkleid
Serveerimiseks:
1,5 dl vahukoort
Hauta tükeldatud kõrvits väheses vees pehmeks. Nõruta üleliigne vedelik. Püreesta kõrvits ühtlaseks massiks. Sega kuivained omavahel, lisa peeneks hakitud pähklid. Lisa kuivainetele munad, õli ja kõrvitsapüree ning sega õrnalt ühtlaseks massiks.
Vala tainas rasvainega määritud koogivormi (24 × 29 cm) ja küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit. Küpsenud kook torgi kahvliga läbi.
Karamellkatte valmistamiseks pane kõik komponendid peale pähklite potti ja kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni kaste pakseneb. Vajadusel lisa pisut soola. Vala kaste koogile ja raputa üle hakitud pähklitega. Lase täielikult jahtuda!
Kata kook enne serveerimist vahukoorega.
KUI KÕRVITSAT JÄÄB ÜLE:
*Hommikupuder kõrvitsaga
4–5 dl vett
1 dl piima
2 dl kaerahelbeid
soola, suhkrut
100 g riivitud kõrvitsat
100–150 g Lapi juustu või tavalist juustu või suitsujuustu
serveerimiseks võid ja soolahelbeid
Kuumuta vesi ja piim potis keemiseni. Lisa kaerahelbed, maitsesta soola ja suhkruga. Lase helvestel madalal kuumusel pehmeks podiseda. Poole pealt lisa riivitud kõrvits. Maitsesta. Sega sisse Lapi juustu väikesed tükid (või siis muu meelepärane riivjuust) ja serveeri kuumalt koos võisilmaga, millele on raputatud veidi soolahelbeid. Jätkub neljale!
*Kõrvitsa-pirnimahl
300 g kõrvitsat (puhastatud kogus)
1 mandariin
1 koorimata pirn
Pane puhastatud ja tükeldatud toorained üksteise järel mahlapressi ning valmista mahl. Joogist piisab ühele.
Kõrvitsakohupiim
450 g kõrvitsat
1 sl fariinsuhkrut
400 g kohupiimapastat
100 g fariinsuhkrut
100 ml rõõska koort (35%)
Puhasta ja tükelda kõrvits. Pane tükid ahjuplaadile, raputa peale 1 sl fariinsuhkrut ning grilli 200kraadises ahjus u 20 minutit.
Sega kokku kohupiim ja suhkur, lisa vahustatud rõõsk koor. Püreesta röstitud kõrvits ja lisa lusikaga segades kohupiima hulka. Serveeri. Jagub 4–6 maiustajale.