Kas tõesti on šokolaadimuffinid mõnekümne aasta pärast vaid maitsev mälestus?Foto: Daisy Lappard / Naisteleht
Toiduuudised
2. september 2018, 17:38

Hüvasti, šokolaad! Miljonite inimeste lemmikmaius võib juba mõne aastakümne jooksul ajalukku kaduda (9)

Kakaotaimed võivad 2050. aastaks kaduda, kuna kliima on soojem ja kuivem. California ülikooli teadlased üritavad teha koostööd magusatootja Marsiga, et päästa veel, mis päästa annab.

Weforum.org kirjutab, et teadlased püüavad kakaopuu geene sedasi muundada, et taimed jääksid ellu ka uutes tingimustes. Teadlane Myeong-Je Cho on üks neist, kes koostöös maiustuste firma Marsiga kakaopuude kadumise probleemile lahendust püüab leida. Kui kõik läheb hästi, on California ülikooli bioloogiateaduste hoones peagi väikestest kakaoubadest võrsumas uued kakaopuud, mis peaksid soojemat ja kuivemat kliimat paremini taluma. 

Uute taimede arendamine on võimalik tänu CRISPR nimelisele tehnoloogiale, mis aitab kakaotaimede DNA-d muuta viisil, nagu see varem võimalik ei olnud. Võimalik, et seda tehnoloogiat kasutatakse tulevikus ka teiste taimesortide parendamise jaoks, kuna muutuv kliima ähvardab tulevikus miljoneid inimesi nälga jätta. 

Kakaotaimede puhul on olukord aga eriti keeruline, kuna neil on kindlad kasvukohad. Enamasti kasvavad nad vihmametsades ekvaatori lähedal, kus on aasta läbi soe ja niiske kliima. Üle poole maailma šokolaadist tuleb Lääne-Aafrikast: Côte d’Ivoire’i vabariigist ja Ghanast.

Kuid järgmise mõnekümne aasta jooksul need paigad enam kakaopuid ei kanna. Kakaopuude kasvuala liigub vihmametsadest mägisemale maastikule, kus praegu vohab suures osas metsik loodus.

Maiustuste kompanii Mars, mis muuhulgas toodab ka Snickersi šokolaadi, on nendest probleemidest teadlik. Septembris andis kompanii miljard eurot toetamaks plaani "Generatsioonide jätkusuutlikkus", mille eesmärk on vähendada ettevõtte ökoloogilist jalajälge.

Marsi tehase jätkusuutlikkuse ametnik Barry Parkin ütles, et nad liiguvad küll õiges suunas, kuid kardetavasti võtab muutuste elluviimine siiski liiga kaua aega.