Voodipesu kiirelt vahetatudFoto: Pixabay
Nipid
3. veebruar 2019, 07:04

Nii saad vaid mõne minutiga voodipesu vahetatud

Voodilinade vahetamine võib olla üsna tüütu ja aeganõudev tegevus. Paraku on seda keeruline vältida, mistõttu on mõistlik selgeks õppida mõned nipid, kuidas see töö lihtsalt ja kiirele ära teha. Häid nippe jagab Sokos Hotels Tallinna hotellide Estoria ja Viru majapidamisjuht Katrin Toomla.

Töö järjekord
Eemalda vana voodipesu. Puhta voodipesu pealepanekut alusta voodilinast, seejärel võta ette tekikott ja viimasena padjad.

Voodilina sirgeks
Voodilina voodile paigutamist alusta peatsist. Pane lina peatsis madratsi alla, liigu jalutsisse ja tõmba jalutsi poolt lina sirgeks. Säti lina servad madratsi alla ja voldi kokku kõik servad. Kokkuvoltimisel tõmba üks linaserv teise peale ja aseta madratsi alla – nii, nagu kingituse pakkimisel. Seejärel suru madratsi alla voodilina ääred.

See tüütu tekikott
Pese tekikotti alati tagurpidi või keera tekikott enne vahetamist tagurpidi. Pane käed koti sisse ja aja need lahtistest kotinurkadest välja. Haara kotinurkadest väljaaetud kätega kinni teki mõlemast otsast nii, et tekikoti ja koti nurgad oleksid vastamisi. Keera kott tekile peale sujuva ja jõulise liigutusega.

Hea nipp! Et kott tekile kiiremini peale libiseks, seisa püsti ja voodist eemal – nii ei ole tekil ees ühtegi takistust ja tekikott libiseb üle teki väiksema vaevaga.

Kiire padjapüüri vahetus
Padjapüüride vahetus on kiirem, kui jätta enne pesemist püürid tagurpidi või tõmmata need tagurpidi enne padjale peale panekut. Nii saab taas kasutada sama meetodit, nagu teki puhul – ikka otstest kinni ja sujuva liigutusega püür ümber padja. Kui padjapüür on õigetpidi, voldib meisterlik voodilinade vahetaja padja keskelt kokku, pistab volditud padja püüri sisse ning laseb padja lahti.

Oluline teada!
Kui keskmine magaja vahetab voodilinu kord iga 24 päeva tagant, siis tegelikult peab voodilinu vahetama kord nädalas. Mustad voodilinad on mugavaks koduks erinevatele seentele, bakteritele, tolmulestadele ja muudele allergeenidele. Puhtad linad garanteerivad parema tervise.

Kas teadsid, et...
... hotellis ööbides ära tee viisakusest voodit ära. Pealtnäha heasoovlik liigutus on tegelikult karuteene hotelli toateenijatele, kes peavad kasutatud pesu sellegipoolest eemaldama ja kellel on voodilinade vahetamiseks loetud minutid. Kui soovid toateenijaid aidata, siis eemalda voodilinad ise ja aseta need ühte nurka kokku.