Toiduuudised

Tänased tegijad: lillkapsas ja lehtkapsas 

Kersti Eero, 18. august 2018 00:03
LillkapsasFoto: STANISLAV MOSHKO

„Lillkapsas sobib kõigile, kes mõtlevad, mida nad suhu pistavad. Ja kui koos tervisliku toitumise trendiga on meil viimasel ajal hakatud rääkima ka lehtkapsast, siis tegelikult oli see Euroopas keskaja lõpuni väga populaarne köögivili,“ ütleb Tallinna teeninduskooli kokandusõpetaja Dina Aarma. 

„Lillkapsas sisaldab rohkesti mineraalaineid ja C-vitamiini, ning kui sööd toorelt ära 100 g lillkpasast, on juba päevane vajalik kogus foolhapet käes,“ teab Dina Aarma. Samas annab 100 grammi lillkapsast vaid 27 kcal. 

Aga see, kas kapsas aitab kaalu jälgida või pigem kosuda, sõltub juba toidu valmistajast ja tema valitud retseptidest. Nagu ka see, kui palju kapsas olevatest kasulikest ainetest säilib. „Uuringud on kinnitanud, et nagu teisedki kapsaliigid, pidurdab lillkapsas vähi teket, aga selleks peaks seda pakkuma toorelt,“ rõhutab Dina, et pikaajalisel kuumutamisel osa vajalikke aineid hävib. 

Sestap võiks vahel kas või ajaviiteks dipikastmega lillkapsaõisikuid krõbistada. Dina armastab teha lillkapsariisi ja segada siis sellest kas mõne toorsalati või serveerida seda sooja roaga. 

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

03.06.2018
Kiudained aitavad kaalu säilitada, aga mida veel?
23.05.2018
Jaanipäeval grillima: kas köögiviljast saab eestlase uus šašlõkk?
16.04.2018
16 veerohket puu- ja köögivilja, mida kaalulangetajad igapäevaselt sööma peaksid
11.04.2018
ERIK ORGU SOOVITAB: neli tervislikku retsepti emadepäevaks