Sõir. Foto on illustratiivne.Foto: TAIRO LUTTER
Eesti uudised
15. august 2018, 10:53

Sõir kaitse alla! Tootjad taotlevad kaitstud geograafilist tähist (1)

Kuuest sõiratootjast koosnev Vana-Võromaa ja Setomaa piirkonna laiendatud huvirühm on esitanud taotluse registreerida nimetus "Vana-Võromaa sõir" / "Setomaa sõir" kaitstud geograafilise tähisena.

Maaeluministeerium kirjutab oma kodulehel, et toote nimetuse registreerimine kaitstud geograafilise tähisena annab märku sellest, et toode pärineb kindlast piirkonnast ning sellel on omadused, mis tulenevad geograafilisest päritolust. Oluline on ka see, et vähemalt üks tootmisetapp toimub määratud geograafilises piirkonnas.

Kaitstud geograafiliste tähiste kava aitab anda tarbijale selget teavet toote omadustest, mis tõstavad selle väärtust, ning kindlustada tootjatele toodete kvaliteedi eest õiglast tasu.

Pärast nimetuse "Vana-Võromaa sõir" / "Setomaa sõir" registreerimist kaitstud geograafilise tähisena on neid lubatud kasutada vaid juhul, kui tootmisel on silmas peetud nimetuse tootespetsifikaadis ette nähtud tingimusi.

Registreeritav nimetus koosneb kahest võrdväärsest terminist, mis käivad sama toote kohta. Seega saab tootel kasutada nimetuse variante eraldi, s.t kas "Vana-Võromaa sõir" või "Setomaa sõir".

Registreerimistaotluse esitanud huvirühma kuuluvad Nopri Talumeierei OÜ, Metsavenna Turismitalu OÜ, FIE Klarika Hirv, MTÜ AIG, Taarka Tarõ OÜ ja Toomemäe OÜ.

"Vana-Võromaa sõira" / "Setomaa sõira" kirjeldatakse kui laagerdamata kohupiimajuustu, mis kuulub keedujuustude klassi. Selle põhikomponendid on piim, kohupiim, munad ja või. Maitseks lisatakse köömneid ja soola. Traditsioonilisel tootmisel ei kasutata laapfermenti, tööstuslikke juuretisi, lisaaineid ning lõhna- ja maitseaineid. Toote kuju ja suurus võivad varieeruda, sõltudes sõira tegemise lõppfaasis kasutatavatest vormidest. Nii võib valmis toode kaaluda paarisajast grammist mitme kiloni ja olla kas ümara või kandilise kujuga. Toode ei vaja laagerdumist ning sobib süüa koheselt.