Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
8. august 2018, 15:15

SELGITUS KUI MEHELE: mis vahet on rohelisel ja punasel paprikal? (1)

Seisad poe juurviljaosakonnas ja näed letis punaseid, kollaseid, oranže ja rohelisi paprikaid. Naine on palunud osta praetud hakklihaga täitmiseks „mõned paprikad“ – aga mis värvi need peaks olema? Mis neil vahet on? On eri värvi paprikatel üldse vahet?

Thrillisti teatel on vastus väga lihtne. Ehk oled märganud, et mõnel rohelisel paprikal on küljel väike punane laiguke ja mõnel kollasel pipral on peal tükike rohelist. See väike erinevus reedabki saladuse: paprika värvi ja maitseomadused määrab selle küpsusaste. Roheline paprika on punase, kollase või oranži paprika toorem ja vähemküpsenud versioon.

Rohelisel paprikal on seetõttu ka õrnalt kibedam maitse ja sestap kipuvad lapsed seda põlgama. Mõnel tundlikuma kõhuga täiskasvanul põhjustab see ka seedeprobleeme. Küpsedes muutub paprika maitse magusamaks.

Sel põhjusel on roheline paprika ka teistest veidi odavam. Need korjatakse varem, neile kulub vähem ressursse ja tööd.

Aga maitse ja hinnaga erinevused ei piirdu. Ka toitumisväärtus on erinev.

* Punane paprika sisaldab 11 korda rohkem beetakaroteeni (väidetavalt vähirakkude vastu võitlev antioksüdant), 8 korda rohkem A-vitamiini ja 1,5 korda rohkem C-vitamiini kui roheline paprika.

* Kollases paprikas on rohelisest piprast rohkem C-vitamiini, aga vähem A-vitamiini ja beetakaroteeni.

* Siiski on rohelises paprikas C-vitamiini täitsa korralik ports.

* Delishably teeb eriti puust ja punaseks: kollane ja oranž paprika on lähisugulased ning maksavad ühepalju, aga ei ole kumbki nii magus kui punane paprika. Siiski pole kumbki nii mõrkjas kui roheline paprika.