Foto: Pixabay
Toiduuudised
7. august 2018, 16:19

RASKE USKUDA: kurgimarinaad võib toimida trennijoogina?

Nii mõnigi lugejaist on raskel peojärgsel hommikul leidnud mõningast leevendust, kulistades kolmeliitrisest purgist marineeritud kurkide vedelikku. Leidub aga inimesi, kes väidavad, et seesama kurgimarinaad võib aidata kehal raskest trennist taastuda ja leevendada ka lihaskrampe. Men’s Health uuris, kas sel uskumusel on ka mingit teaduslikumat alust.

Kurgivedelik on sisuliselt sool. „Marineerimine on meetod kurkide säilitamiseks vees ja soolas. Järelejääv vedelik on segu veest, soolast ja kurgimahlast,“ selgitas toitumisspetsialist Natalie Rizzo.

Kas see tõesti aitab kehal trennist taastuda?

„Intensiivse tegevuse ajal (enamasti üle tunni) või treenides äärmiselt kuumades tingimustes higistab sportija kõvasti ja kaotab higi kaudu elektrolüüte (naatrium ja kaalium),“ sõnas Rizzo.

Et mitte aurust tühjaks joosta ja edasi toimida, peab elektrolüüdid asendama ja püsima hüdreerituna. Nii võib keha peale karmi trenni tõesti isutada millegi soolaka järele.

Soolasuse tõttu sisaldabki kurgimarinaad kõvasti naatriumi ja lisaks ka väiksemas koguses kaaliumit ja magneesiumi,“ selgitab toitumisspetsialist Elizabeth Ann Shaw. Kui keha on nendega uuesti täidetud, siis võib kurnatud keha tõesti saada uuesti täidetud ja lisaks ka veega varustatud.

Ning veel selgub, et kurgimarinaad võib soodustada seedimist. Shaw sõnul tekivad marineerimise ehk fermenteerimise käigus sellised eluskultuurid ehk probiootikumid, mis on head kõhu tervisele.

Marinaad kui maitseaine

Toitumisspetsid märgivad, et kurgivedelikku ei pea tingimata jooma: seda saab kasutada kalkuni- või sealiha praadimisel maitsestajana, sellega saabki sea- või veiseliha marineerida (üks kuni kolm tundi külmikus ja valmis), sellega saab mune pošeerida (keevasse vette supilusikatäie äädika lisamise asemel, annab hea soolaka maitse) ja kurgimarinaadiga saab ka ... uuesti kurke marineerida. Paar viilu kurki ööseks kurgivedeliku sisse ja hommikuks ongi uued hapukurgid valmis.

Tõsi küll – spetside jutus pole sõnagi marinaadis äädika kasutamisest. Kas ei peeta siis äädika mõju mainimisväärseks või räägitakse meie mõistes pigem soolakurkide vedelikust. Aga igatahes ei tasu äädikamarinaadi kindlasti liitrite kaupa kulistada, eriti neil, kel magu niigi happeline. Ning soolagagi ei tasu liialdada.