Rõõsa ja roosa peedivõieFoto: Ragne Värk
Toiduuudised
5. august 2018, 10:16

EI VIITSI VAARITADA? Tee kergete katetega võileibu!

Kuumade suveilmadega ei taha keegi kolm korda päevas pliidi taga möllata ja olgem ausad – ega ole ka erilist sooja toidu isu. Võileivastki piisab! Kui aga nuputad, mida head võiks leivale määrida, on seekordne retseptinurk sulle kindlasti hea abimees.

Naiste lemmikud!

Rõõsa ja roosa peedivõie Foto: Ragne Värk

Rõõsa ja roosa peedivõie

100 g toasooja toorjuustu

25 g keedetud peeti

50 g suitsukanaliha

soola, pipart

Pane kõik ained kaussi ja mikserda ühtlaseks seguks. Vajadusel maitsesta. Lase külmkapis pisut taheneda.

Roheline hummus

1 küüslauguküüs

1 purk (425 ml) kikerherneid

3 sl päevalilleseemneid

1 laimist pressitud mahl

5–10 sl oliiviõli

1 tl (kuhjaga) vürtsköömneid

kimbuke värskeid ürte (tüümiani, koriandrit, estragoni või tilli)

soola, pipart

Viiluta küüslauguküüs ja kuumuta pannil kergelt pehmeks. Pane kõik ained kannmikserisse ja vurista ühtlaseks seguks. Maitsesta ja lisa vajadusel täiendavalt oliiviõli.

Hullutav peedipesto

300 g toorest peeti

2–4 küüslauguküünt

1 tl punet

soola

25 g parmesani

2 sl röstitud India pähkleid

1–1,5 dl oliiviõli

Lõika kooritud peedid õhemateks viiludeks ja lao koos viilutatud küüslauguküüntega ahjuvormi. Piserda peale õli ning raputa juurde punet ja soola. Rösti peedisektoreid 200kraadises ahjus 40–45 minutit. Lase jahtuda. Pane peedid ja küüslauguküüned koos vormis oleva vedelikuga kaussi, lisa riivitud parmesan, seemned ja õli ning mikserda kõik ühtlaseks. Maitsesta ja lisa vajadusel õli.

 Meeste soosikud!

Hõrgutav maksapasteet Foto: Ragne Värk

Hõrgutav maksapasteet

250 g linnu- või pardimaksa

piima (maksa leotamiseks)

1 punane sibul

2 küüslauguküünt

2 loorberilehte

1 sl konjakit

75 g võid

1 väiksem keedetud porgand

2 tk kilufileed

pipart, soola

Puhasta maks kelmetest ja aseta pooleks tunniks piima sisse likku. Kuivata maksatükid majapidamispaberiga. Kuumuta sibulaviile pannil pehmenemiseni, lisa viilutatud küüslauguküüned ja loorberilehed. Lisa maks ja prae pannil mõlemalt poolt küpseks (jälgi, et maksa üle ei küpseta). Poole pealt vala juurde konjak.

Eemalda loorberilehed ja pane kogu ülejäänud segu kannmikserisse. Lisa või, porgand ja kilufileed. Mikserda kuni ühtlase segu saamiseni, vajadusel maitsesta pipra ja soolaga. Suru kogu pasteedimass läbi sõela. Lase külmikus veidi jahtuda.

Lihtne heeringapasteet

75 g heeringafileed

1 täielikult jahtunud keedukartul

2 sl hapukoort

2 sl riivleiba

50 g toasooja võid

Pane retsepti neli esimest komponenti kaussi ja mikserda ühtlaseks. Lisa või ja mikserda veel veidi, kuni saad ühtlase pasteedimassi. Serveeri pasteeti röstsaial koos kurgiviilude ja peale raputatud musta pipraga.

Sinihallitusjuustuvõi pähklitega

suur kimbutäis salveilehti

200 g toasooja võid (82%)

2 sl Kreeka pähkleid (peeneks hakituna)

meresoola

Võta kimbutäis salveilehti (35–40 lehte) ja rösti neid kuumal kuival pannil paar minutit ehk krõbedaks muutumiseni. Pane kõik ained kaussi, lisa maitseks soola ja püreesta ühtlaseks massiks. Vajadusel maitsesta täiendavalt.

Laste lemmikud!

Kelmikas kodujuustu-munavõie Foto: Ragne Värk

Kelmikas kodujuustu-munavõie

2 keedetud muna

3 makrapulka

50 g toasooja võid

50 g kodujuustu

1 sl majoneesi

soola, pipart

Haki munad ja makrapulgad. Pane kõik ained kaussi ja purusta kahvliga ühtlasemaks massiks. Maitsesta soola ja pipraga.

Maitserohke suitsukalavõie

175 g suitsukala

25 g võid (toasooja)

75 g toorjuustu (toasooja)

2 sl värsket tilli (peeneks hakituna)

2–3 sl laimist pressitud mahla

pipart, suhkrut

Mikserda kala koos või ja toorjuustuga ühtlaseks massiks, sega juurde peeneks hakitud till. Maitsesta laimimahla, pipra ja näpuotsatäie suhkruga.

Magusad šokolaadisaiad

50 g piimašokolaadi

50 g maapähklivõid

100 g kohupiimapastat

näpuotsatäis kaneeli

2 sl pähkleid

1 banaan

Sulata šokolaad veevannil ja sega seejärel kokku maapähklivõi, kohupiima ning kaneeliga. Lisa hakitud pähklid. Lase segul külmakapis tunnike taheneda. Söömiseks määri võie (röst)saiadele ja laota peale õhukesed banaaniviilud.

Miks määrdeid valmistada?

* Valmivad suurema vaevata.

* Saab enne valmis teha.

* Säilivad külmkapis mitu päeva.