Foto: Mati Hiis
Toiduuudised
31. juuli 2018, 16:30

Loe, miks peaks kuuma ilmaga soolast sööma!

Jätkuvas leitsakus on endiselt esmatähtis see, et keha saaks piisavalt vedelikku, kuid mitte ainult. Peab pidama meeles, et palavusega kaotab keha higistades ka palju mineraalaineid, mida vaid puhta veega ei korva. Vaja läheb ka soolasid, kirjutab Toidutare.

„Lisaks veele tuleb kindlasti käepärast hoida soolane amps. Või lihtsalt valida soolasem mineraalvesi, nt meie oma Värska vesi,“ paneb südamele perearst Karmen Joller. „Higistades kaotab inimene palju soolasid, lisaks on sool vajalik vee imendumiseks. NB! Magusad joogid tekitavad janu, mitte ei kustuta seda!“

Jolleri sõnul piisab suutäiest soolasest toidust – ei ole vahet, milline see on. Taimsete allikate puhul võiks see amps tulla pigem köögiviljade (nt varsseller, porgand, peet jne) kujul. Ka puuviljad sisaldavad mineraalaineid, ent vähem. Oluline on korvata just ka soolade kaotus. „Kui inimene kuumaga palju higistab, kaotab ta lisaks veele ka soolasid. Ja pisike kogus soola parandab oluliselt vee omastamisvõimet organismis.“

Miks keha vajab soolasid?

Kuumad ilmad ajavad inimese keha higistama. Temperatuuri tõustes eritab keha vedelikku, mis siis aurustub. Selle läbi toimub keha jahutamine. Inimene on imetajatest kõige efektiivsema jahutussüsteemiga. Äärmuslikes tingimustes, nagu näiteks profisport või tõeliselt väga kuum ilm, võib keha kaotada kuni kaks liitrit vedelikku, kirjutab saltinstitute.org.

Higistades kaotab keha hulga vajalikke elektrolüüte, näiteks kaaliumi ja naatriumi. Nii võib tekkida hüponatreemia, mis võib olla isegi eluohtlik. Nende puuduse korvamiseks ei piisa vaid puhta vee joomisest, vaid eelistama peaks kas spordijooki või mineraaliderikast vett.

Hüponatreemia sümptomid võivad olla mitte eriti silmatorkavad, piirdudes loiduse ja halva enesetundega, aga raskematel juhtudel võivad jõuda välja oksendamise, hingamisprobleemide ja teadvusekaotuseni. Seda seisundit on kerge ajada segi päikesepiste ning kuumarabandusega, kuna sümptomid on sarnased. Sageli antakse siis inimesele veel enam vett juua, mis aga võib olla ohtlik.

Mineraalvesi või spordijook kaasa!

Seetõttu ongi ülioluline hoolitseda, et suvisel ajal oleks joogis ja toidus piisavalt palju soolasid. Joogiks on targem aegajalt tarvitada mineraalvett, milles kõrge kasulike soolade sisaldus, nagu näiteks Borjomi või kohalik Värska. Ka ei saa panna mööda spordijookidega.

Eriti peaks soolade suhtes olema tähelepanelik inimene, kes tegeleb kuumast hoolimata spordiga. Juua on vaja kogu aeg – enne trenni, trenni ajal ning kindlasti peale trenni. Igasugused kuivpaastud aga on kuumalaines väga kurjast!

Maitsvate suviste roogade retsepte ning rohkem nippe leiad Toidutare veebist.