Foto: Martin Ahven
Toiduuudised
25. juuli 2018, 12:35

ODAV, MAITSEV, TERVISLIK: ära osta neid valmistoite, vaid tee ise! (2)

Meie igapäevases elus on terve hulk maitsvaid roogi, mida oleme kahjuks harjunud liiga kergekäeliselt poeriiulilt haarama, andmata endal aru, et neid ise valmistades hoiame kokku suure hulga raja vahel ka kaloreid ning või9dud tohutult maitse ning vitamiinide arvelt.

Toiduajakirjanike ja kokkade Pille Endeni (Toidutare, Kodukiri), Laura Strandbergi (Nipiraamat), Ragne Värki (Naisteleht), Hele-Mai Alamaa (Pere ja Kodu), Kersti Eero (Õhtuleht) ja Manona Parise (Toidutare) soovitused:

Smuutid. Smuutid on tervislik viis kiiresti vajalik energia- ja vitamiinikogus kätte saada. Ent neid ei tuleks osta moodsate, lastetoitudest täiskasvanute snäkilauale liikunud tuubide kujul, sest viimased on taaskasutamatud ja loodusest peaaegu lagunematud.

Tee hoopis oma smuuti kodus blenderis valmis, kalla väikesesesse plastpurki (neid on palju igas kodutarvete poes) ja sul on just oma maitse järgi igatpidi keskonnasõbralik söögike kaasas. Lisaks – pea meeles, et poesmuutides on sageli suhkruga või liiga suhkrurikaste koostisainetega liialdatud.

Pestod. Poepestodel napib sageli maitset või on nad haledalt ülesoolatud. Lisaks on valmistootel sees lisandeid, mida sealt ei ootaks – nagu näiteks kartulihelbed. Basiilikut ja muud aromaatset aga napib.

Salsad. Hea salsa on särtsakas, värske ja värskendav. Poesalsa on sageli lõputu säilivusajaga, täis kummalisi e-aineid ning värskusest üsna kaugel. Heaks salsaks läheb sul tegelikult vaja tükeldatud tomateid, või tomatipüreed, meelepäraseid ürte, veidi sibulat-küüslauku – paprikat ning pisukest haudeaega.

Retsepte ja teisi soovitusi, millised kodutoidud paremad on kui poest ostetud, loe edasi Toidutarest