Foto: Pixabay.com
Toiduuudised
24. juuni 2020, 12:30

LEITSAK JA TOIDUOHUTUS | Kuidas kuumal ajal toidu riknemist ära hoida ning mis kui kaua külmikus säilib?

 Suisel ajal teadagi isu pole just kiita ning sageli jääb söömaajast toitu kõvasti järele. Kui kaua võib neid alles hoida, arvestades seda, et toit saab kiiresti jahedasse viidud?

Toiduhügieen on kuumal ajal põletav teema, nagu selgus käesoleval nädalal ka ühe Tallinna-äärse eliitrestoraniga juhtunud kahetsusväärsest toidumürgituste saagast. Kuidas teha nii, et ise ei peaks ohtlike bakteritega rinda pistma?

Eeldused
Eeldus igale edukale toidusäilitamisele on selle valmistamise puhtus:

  • Pestud käed enne toiduvalmistamist.
  • Põhjalikult pestud tööpinnad enne (ja pärast) kokkamist.
  • Toiduained pole külmikus või laual asjata üksteisega kokku puutunud. See on vajalik, et vältida ristsaastumist.
  • Tooraine on tõepoolest värske. Kui sinu nina tabab lihalt väikesegi lõhnavääratuse, siis tuleb see tükk viia biojäätmete konteinerisse või komposti.

Põhimõtted

  • Säilitada saab pea igat sorti toitu, vaid väga toored road ei sobi selleks, nagu näiteks toorest lihast valmistaud bæuf à la tartar ehk maakeeli böff - mille söömine on kuumaga julgustükk omaette.
  • Säilitamiseks tuleb võtta õhukindlalt suletava kaanega anumad. milles toit kohe külma panna. Parimad on selleks klaasist anumad. Plastist anumate kasutusel tuleks jälgida, et põhja all oleks kood 5, mis tähendab toidukäitluseks sobivat tugevat plasti. Pole soovitatav panna toitu jahedasse samas nõus, milles seda valmistati, kui nad pole õhukindlalt suletavad.
  • Külma tuleb panna esimesel võimalusel. Ehk siis hetkel, mil soe roog on jahtunud toakuumuseni. Muidu teed oma külmikule ja seal olevatele teistele säilimist vajavatele roogadele karuteene, sest koormad külmetaja mootorit, ja tõstad kapi keskmist temperatuuri.
  • Suvisel ajal üleöö sooja kätte jäänud toit on kasutusõlbmatu. Väidetakse, et palavaga peaks toit jõudma jahedasse koguni kaks tundi pärast valmimist. Aalati nii karm olla ei saa - teeme siis nii, et enne uinumist viime säilitamisele minevad jäägid külmikusse või sahvrisse!

Toidud, mida hoida VAID päev-paar külmikus külmemal lahtril (uuri, kus see sinu külmikul asub):

  • Toores liha (millest hakata alles süüa tegema). Vaata, et liha ei puutuks kokku teiste toorainetega!
  • Kastmed ja valmis isekeedetud puljongid. Hoia õhukindlates anumates!
  • Värske kana ja kala ning mereannid. Hoidu ristsaastumisest!

Toidud, mida võib hoida kuni kolm-neli päeva külmikus:

  • Kuumtöödeldud vorstid ja singid.
  • Valmis liharoad ja ühepajatoidud, supid.
  • Küpsetatud kana, kanasašlõkk ja linnurihast pajaroad.
  • Pitsa.
  • Küpsetatud kala ning marineeritud kalatooted (sh avatud pakendiga).
  • Keedetud juurviljad

Kuni viis päeva võib külmikus hoida:

  • Korralikult läbiküpsetatud praelõike
  • Korralikult läbiküpsetatud grill-liha või sašlõkki

Enne uuesti söömist tuleks toitu kuumutada vähemalt 70 kraadini või enam. Nii hävitame suurema osa vastikuid baktereid.