TURVATUNNE: Kui kodus on kindlad tingimused täidetud, võib südamerahus puhkama sõita. Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
9. juuli 2018, 10:10

Puhkaja pidev mure: on kodus kõik korras?

Akude laadimiseks ja energiavarude taastamiseks eelistab suur osa meist puhata tavapärasest kodukeskkonnast eemal. Kes põrutab maamajja, kes suvilasse. Mõni pühib üldse Eestimaa tolmu jalgelt. Et süda eemal olles kodu pärast ei valutaks, kogusime kokku portsu häid nõuandeid.

KAITSE KODU VARASTE EEST

Soovitusi jagab politsei- ja piirivalveameti Ida-Harju politseijaoskonna piirkonnavanem Helen Kommussaar.

  • Ikka ja jälle reklaamitakse omi puhkuseplaane sotsiaalmeedias. See annab varastele suurepärast teavet, millal on plats sissemurdmiseks puhas. Isegi kui su enda sõbralisti kuuluvad tõesti üksnes ausad ja seaduskuulekad inimesed, võib postitus muutuda nähtavaks ka võõrastele, kui keegi selle meeldivaks märgib või omalt poolt kommenteerib. Pealegi omatakse sotsiaalmeedias sageli väga laia tutvuskonda – sinna kuuluvad lisaks perele ja sõpradele veel sajad inimesed. Iial ei tea, keda neist kannustab tõsine rahamure tegema valesid otsuseid. Pole harvad needki juhtumid, kus sissemurdjaks osutubki kannatanu enda tuttav.
  • Sulge kindlalt uksed, aknad, väravad. Tugev uks ja korralik lukk on abiks. Mida raskem on kurikaelal ligi pääseda, seda väiksem on tõenäosus, et ta seda teeb.
  • Palu naabritel oma kodul silm peal hoida. Kortermaja puhul teavita trepikoja rahvast, et lähed ära ja kellelgi pole põhjust sel ajal su ukse kallal asjatada. Palu naabritel ka oma postkasti tühjendada. Kui elad eramajas, teavita puhkuseplaanidest kõrvalmaja elanikke.
  • Valvesignalisatsioonid ja turvakaamerad on head abimehed sissetungija tuvastamiseks ja tabamiseks. Kui oled aga võõraste pilkude kaitseks kodu ümbritsenud kõrge heki või aiaga, ei paista tänavale ka see, kui õuel tegutsevad kahtlaste plaanidega tegelased.
  • Korja enne minekut õue pealt kokku tööriistad, jalgrattad ja muu kraam, mis võib pikanäpumeestele huvi pakkuda.
  • Hoiusta väga hinnalisi ehteid, väärtuslikke esemeid ja olulisi dokumente pikemal äraolekul varahoidlas.

KAITSE KODU TULE JA TORMIDE EEST

Soovitusi jagab päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Ints. 

  • Töökorras suitsuandur jääb igaühe kohustuseks ka siis, kui ta kodus ei viibi. Kontrolli enne äraminekut testnupu abil, kas anduri patarei on täis. Pühi seadmelt tolm ära. Siis on kindel, et suitsuandur ei hakka põhjuseta lärmama ja naabreid hulluks ajama. Andurit puhkuse ajaks eemaldada ei tohi.
  • Võid lasta suitsuanduri oma nutiseadmega ühendada, et info anduri häiresseminekust kohe sinuni jõuaks.
  • Anna koduvõti usaldusväärsele naabrile või korteriühistu esimehele, et ta vajadusel sinu koju pääseks. Kui võtit pole, on tuletõrjujatel lubatud põlengu tuvastamiseks ka omaniku eemal viibides korterisse siseneda ja kustutustöödega alustada. Sel juhul kaasatakse ka politsei, kes koduomanikku juhtunust teavitab.
  • Tõmba vooluvõrgust välja kodumasinad ja valgustid. Veendu, et valgustid põlema ei jää.
  • Kui külmik on tühi, võid ka selle välja tõmmata, kuid muidu töötab see kodumasin ju aasta läbi. Mõnel külmikul saab kapiosa eraldi välja lülitada, samas kui jääkamber jääb vooluvõrku. Seda tasub teha, kui külmikus pole muud kui sügavkülmutatud toidukraam. Kui külmutuskapp paikneb ereda päikesevalguse käes, hakkab temperatuuri tõusu tagajärjel külmik intensiivsemalt töötama ja tekib ülekuumenemisoht.
  • Käi vahetult enne kodust väljumist läbi kõik ruumid ja veendu, et pistikutesse pole jäänud laadijaid ja adaptereid. Tõmba välja ruuterid, arvutid, telekad. Nii ei saa äikese ajal tehnika kahjustada.
  • Vaata üle aknalauad ja eemalda sealt peeglid, prillid, veepudelid ja esemed, mis võivad toimida luubina. Õigel hetkel õige valgusega võivad läbi nende koonduvad päikesekiired tekitada tuleleegi.
  • Kui paned vahetult enne puhkusele minekut käima viimase masinatäie nõusid või pesu, ära lahku enne, kui tsükkel läbi saab. Seejärel lülita masin välja ja tühjenda.
  • Vaata üle aed, rõdu ja terrass. Suvine torm pole Eestis haruldane. Korja kokku lahtised esemed, aiamööbel, päikesevarjud, prügikastid, mis võivad tugevama tuulega lendu minna. Lahtised esemed võivad muuhulgas lennata ka teiste kodude akendesse.

HOOLITSE LEMMIKLOOMADE EEST

Soovitusi jagab Eesti Loomakaitse Seltsi otseabistamise juht Margit Midro.

  • Iga looma tuleb liigi, iseloomu ja harjumuste põhjal erinevalt hinnata.
  • Kasside puhul eelista hoidjat-hoolitsejat, kes käib teda vaatamas või lausa elab seni sinu juures. Kassid on väga territoriaalsed loomad ja kodust ära viimine põhjustab neile tugevat stressi. Kasse võib jätta üksi 24–48 tunniks. Erand on alla kuue kuu vanused kassid, kes vajavad rohkem tähelepanu ja jälgimist. Jäta suurem jooginõu (või kaks, kui tegemist on väiksemate ja kergemini ümberminevate kaussidega) ning krõbinavaru. Soojal ajal pole mõistlik kassile jätta konservi ja kergesti riknevaid toite. Kassile on väga oluline, et tema liivakast on puhas. Pikemaks ajaks lahkudes pane loomale kaks liivakasti või palu hoidjal kassi kasti puhastada.
  • Veendu, et aknad on kinni! Osa närilisi ei taha tuuletõmmet, kassi võib aga lahtine aken seiklema ahvatleda. Kui jätad akna tuulutusasendisse, paigalda lahtise osa ette võre – siis ei pääse kass sealt läbi ega jää ka avasse kinni. Taolised juhtumid lõpevad sageli looma hukkumisega.
  • Nii kass kui ka koer võiks peremehe lahkusest saada vahetult enne mõne uue mänguasja. Siis on natukeseks ajaks tegutsemisrõõmu ja mängulusti.
  • Paljudele koertele sobib hästi hotell – neid on Eestis päris kena valik. Kui plaanid koera üksi koju jätta, arvesta tema liikumisvajaduse, harjumuste ja iseloomuga. Suurem osa koertest ei ole harjunud tuppa häda tegema. Kui tegu pole õuekoera või tubase väikese koeraga, kes on harjunud kasutama koertele mõeldud kasti, ei tohi looma jätta üksi kauemaks kui 8 tundi. Kindlasti peab koeral olema värsket joogivett ja piisavalt toitu. Kui koer armastab haukuda ja ulguda, pead tagama, et loom naabreid ei segaks. Toitumishäiretega koerte puhul jälgi, et ta end üle ei sööks ja vastupidi.
  • Puuriloomade ja lindude puhul on asi veidi lihtsam. Vaata, et neil on ees piisavas koguses värsket vett ja toitu. Kindlasti puhasta puur enne äraminekut põhjalikult. Võrreldes kasside ja koertega saavad puuriloomad kauem kodus üksi hakkama, kuid siiski ei tohi loomi jätta üksi kauemaks kui mõni päev. Jäneste puhul arvesta kõige rohkem kahe päevaga.
TURVATUNNE: Kui kodus on kindlad tingimused täidetud, võib südamerahus puhkama sõita.  Foto: Daisy Lappard