Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
23. juuni 2018, 15:47

JAANIPÄEV: 10 kuldreeglit kodusele grillmeistrile (2)

Millised osad seast, lambast ja veisest grillil kõige mõnusamaks kõhutäieks küpsevad, teab omadest kogemustest sel suvel Hiiumaal liha säristav grillmeister Erlis Schönberg. Ja toob välja kümme kuldreeglit kodusele grillmeistrile.

«Sealiha  parimad tükid on loomulikult kaelakarbonaad, sise- ja välisfilee  ning

ribi,” ütleb Kassari Lest ja Lammas Resto peakokk Erlis Schönberg. See sõltub juba sööjast, mis talle rohkem meeldib - kas rasvasem läbikasvanud liha või taisem  filee.

“Grillida  võib  ka  maksa,  abaliha  ja  muid  jaotustükke.  Veisest sobivad grillile hästi nii  sise-  ja  välisfilee,  antrekoot, ribi, pähkeltükk kui ka saba,” on Erlis kõik järele proovinud.

Lambast sobivad tema sõnul grillimiseks filee osad, koodid ja kael, millest saab teha šašlõkki, samuti seljatükk ehk karree, mida peetakse lamba kõige paremaks osaks. Lambaliha talub hästi küpsetamist süte peal ning süüa tuleks seda roosana. Šašlõkiliha tuleb vardasse lükata piki-, mitte ristikiudu ning küpseta mõlemalt poolt kuumade sütede kohal hoolega jälgides kõige rohkem kümme minutit. Siis tuleks liha kohe ka ära süüa, sest lamba rasv hakkab  juba mõne minutiga hanguma.

Eriti valvas tuleb Erlise sõnul olla linnulihaga – nii kana- kui pardiliha võivad mõne minutiga üle küpseda. Kui fileesid tasub grillida kuumade süte kohal, siis nahaga linnuiha oleks mugavam fooliumi peal küpsetada, sest linnul on naha all  palju  rasva - see kipub sütele tilkuma ja võib seal tõelise põrgu tekitada. Eriti palju rasva eraldub pardifileest,  sestap soovitab Erlis naha enne grillile panekut eemaldada. 

Erlis märgib, et liha küpsetamisel kehtivad mõned kindlad reeglid, mida tasuks teada ja arvestada igaühel, kes liha grillima hakkab - ainult siis sünnib suurepärasest lihast mahlakas ja maitsev kõhutäis.

Foto: Teet Malsroos

10 kuldreegilt kodusele grillmeistrile

 *Liha maitsestamisel ei tasu üle  pingutada. Kasuta  võimalikult  puhtaid maitseid – sealihaga sobivad sool, pipar, sibul ja loorber. Äädika asemel tõmba peoga kasvõi põõsast punaseid sõstraid. 

* Lamba maitsestamiseks sobivad küüslauk, piparmünt, rosmariin ja kadakamarjad. Tallelihale piisab vaid pisukesest soolast, mustast piprast ja küüslaugust

*Vedelamaid marinaade kasutades pigista enne grillile panekut lihast liigne vedelik välja - muidu hakkab liha grillimise asemel hauduma.

*Unusta retseptiraamatud ning usalda oma maitset ja kogemusi. See, kas veis peaks jääma poolküps või küps, sõltub ainult sinu enda maitsest, taimer ja stopper siin ei aita.

Foto: Stanislav Moshkov

*Kasuta liha keeramiseks tange ja ära sorgi teda kahvliga, sest siis pääsevad mahlad lihast välja.

*Seda, kas liha on soovitud  küpsusastmega, näitab lihatükile tehtud lõige. Selleks arvesta grillides alati lisatükiga mida saad küpsusastme kontrollimiseks kasutada.

*Maitse paneb lõplikult paika endale meelepärane glasuurkaste. Maitsed tulevad paremini esile, kui glasuurile lisada veidi kanget kohvi.

*Glasuurkastet kasuta pärast grillimist. Grillil hakkab glasuurkaste kindlasti kõrbema ja võib kogu senise vaeva ära nullida. 

*Liha jääb läikivam, kui lisad glasuurile veidike taluvõid ja klopid selle kastmes kohevaks

*Kindlasti ei tohiks glasuurimiseks kasutada grill-liha pakendis olevat marinaadi, sest see on puutunud kokku toore lihaga.Küpset hõrgutist oleks lausa kuritegu moppida plastkarbist kokku kraabitud marinaadiga.