Külmutatud jogurt marjadegaFoto: Marju Randmer-Nellis
Toiduuudised
22. juuni 2018, 12:12

ERIK ORGU SOOVITAB: 5 salendavat retsepti jaanipäevaks (3)

Kui Sa ei soovi sel aastal tunda end ülesöömise tõttu halvasti või halvemal juhul võtta mitu kilo pühadega juurde ja hiljem kahetseda, siis tee toidud Erik Orgu retseptide, et sul oleks pärast pühi hea enesetunne ja rohkelt energiat.

Külmutatud jogurt marjadega

Koostisosad

160 g lemmikmarju

120 g maitsestamata köögi Skyri

1 tl mett

Vaniljekaun

Sidrun 

Valmistamisõpetus

1. Sega köögikombainis ühtlaseks massiks külmutatud marjad, Skyr, mesi, vanilje ja sidrunimahl.

2. Serveeri purustatud mandlitega.  

Külmutatud jogurt marjadega Foto: Marju Randmer-Nellis

Chia-maasikamoos Skyriga

Koostisosad

105 g maitsestamata köögi Skyri

105 g maasikaid

15 g Chia seemneid

2 tl mett

Valmistamisõpetus

1. Püreesta maasikad ja sega mee ning chia seemnetaga, hea oleks lasta seista vähemalt 1 tund külmkapis, et chia seemned imeksid vedelikku endasse.

2. Kui moos on valmis, siis serveeri see Skyriga.

Chia-maasikamoos Skyriga Foto: Marju Randmer-Nellis

Kariibi sealiha kurgisalatiga

Koostisosad 125 g kurki

40 g maapähkleid

125 g melonit

2 tl mett

2 tl oliiviõli extra virgin

Rosmariin

Kuivatatud tüümian

Roheline sibul

Jamaika Jerk maitseaine

Paprikapulber

Seesamiseemneõli

Seesamiseemned

Sool

Valmistamisõpetus

1. Lõika lihast umbes 2 sentimeetri paksused viilud.

2. Sega kausis mesi, jerk maitseaine, tüümian, rosmariin, sool ja oliiviõli ning marineeri liha, lase seista vähemalt 2 tundi.

3. Grilli liha tulel või ahjus 200 kraadi juures grillrežiimil

4. Tee salatikaste, sega omavahel seesami seemned, mesi, õunaäädikas, seesamiõli, paprikapulber, sool ja lisa soovi korral pisut vett lahjendamiseks.

5. Viiluta kurk, haki roheline sibul, purusta pähkleid pisut, sega kõik omavahel ning sega kokku salatikastmega vaherult enne serveerimist.

6. Serveeri liha salatiga ja magustoiduks lemmikpuuvili.

Kariibi sealiha kurgisalatiga Foto: Marju Randmer-Nellis

Vürtsikas grillkana virsikusalatiga

Koostisosad 230 g virsikut

160 g nahata kanakintsu

3 tl oliiviõli extra virgin

95 g kurki

30 g jääsalatit

95 g tomatit

Must pipar

Sool

Tšillimaitseaine

Värske koriander Petersell

Valmistamisõpetus

1. Riivi sidrunikoor, haki koriander peeneks ja sega soola, pipra, õli ning tšillimaitseainega, eralda 1/3 marinaadi.

2. Marineeri kana 2/3 marinaadis õhukindlas anumas vähemalt 1 tund ja siis küpseta ajus 200 kraadi juures grill režiimil 20 minutit või grilli tulel kuni valmis. Kui kana on valmis siis sega see 1/3 marinaadiga.

3. Senikaua tükelda jääsalat, kurk, virsik ja tomat ning haki koriander, sega kõik salatiks, maitsesta soolaga.

4. Serveeri grillkana salatiga.

Vürtsikas grillkana virsikusalatiga Foto: Marju Randmer-Nellis

Söe- või ahjukartul tuunikalaga

Koostisosad 40 g toorjuustu

100 g kurki

25 g lambasalatit

120 g tuunikala soolvees

180 g kartulit

2 tl oliiviõli extra virgin

100 g tomatit

Valmistamisõpetus

1. Pese koorega kartul hoolikalt puhtaks, kasuta nõudepesuharja ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit või kuni valmis, võid ka söekartulit teha.

2. Senikaua ava tuunikala ja kurna võimalikult palju vedelikku välja, haki maitseroheline ning sega toorjuustuga, maitsesta soola ja pipraga.

3. Viiluta kurk ja tomat ning sega salatirohelisega, maitsesta oliiviõli, soola, pipra ja sidrunimahlaga.

4. Kui kartul on valmis, siis tee keskele sügav lõige või rist ja pressi külgedele nii kõvasti(kasuta pajalappi või rätikut), et kartul avaneks.

5. Pane tuunikala-toorjuustu segu kartulisse ja serveeri salatiga.

Söe- või ahjukartul tuunikalaga Foto: Marju Randmer-Nellis