Kõrge soolasisaldusega toit tapab head bakterid
Teadlased on juba ammu tuvastanud seose kõrge vererõhu ja soolatarbimise vahel. Soolarikas dieet kiirendab ka autoimmuunsete haiguste nagu polüskleroosi kulgu.
Vastne Saksamaal läbiviidud uuring toob välja mehhanismi, mis neid seoseid põhjustab.
Mis on Lactobacillus?
Perekonna Lactobacillus piimhappebakterid, keda leidub kääritatud toitudes – hapukapsas, jogurtis ja juustus – on kasulikud bakterid, need kaitsevad organismi haiguste eest.
Läbiviidud uuringu kohaselt hävitas kõrge soolasisaldusega dieet Lactobacilluse liigid, tõstis vererõhku ja käivitas põletikku põhjustavate rakkude – Th17-rakkude – aktiveerumise. Lactobacilluse täiendav manustamine stabiliseeris katsealuste vererõhu ning vähendas Th17-rakkude aktiivsust.
Ehkki teadlased olid juba välja uurinud, et soolestikubakterid mõjutavad Th17- rakke, oli asjaolu, et keedusool tapab kasulikke baktereid, uus leid.
Järjest enam teadlasi on asunud uurima, millist rolli mängivad bakterid haiguste tekkes, kuid soolestikubakterite mõju on uuritud suhteliselt vähe. Soolestiku seisundi ja probiootikumide mõju teistele keha süsteemidele, näiteks kardiovaskulaarsele tervisele, tuleb seega põhjalikumalt uurida.
Ei saa välistada, et soolale tundlikke baktereid, mis on organismile sama olulised kui Lactobacillus, on veelgi. „Mis puudutab soolestikubakterite mõju haiguste ravis ja nende ennetamisel, võib antud uuring olla jäämäe tipp,” olid teadlased elevil.
Kommentaarid (0)