Süsivesikud on üheks viisiks, kuidas meie keha toidust energiat saab. Süsivesikuid on kolme tüüpi – tärklis, suhkur ja kiudained.
Tavaliselt peame süsivesikute all silmas tärklist, mida leidub „beežides” toitudes – näiteks leivas, pastas, kartulites ja riisis. Just need on toidud, millest tuleks hoiduda. Ka „valged” süsivesikud, mis peituvad suhkrurikastes toitudes-jookides nagu kihisevad joogid ja kommid, koogid ja muud maiustused, ei ole kehale head.
Suurem osa tärklist ja suhkrut nimetatud beežides ja valgetes süsivesikutes muunduvad energia omastamise käigus glükoosiks. Liigne glükoos ladustub aga rasvana.
Kuid on veel üht tüüpi süsivesikuid – need on kiudained, mida leidub puu- ja juurviljades ning mida võib nimetada „rohelisteks” süsivesikuteks. Rohelised süsivesikud hoiavad kõhu täis ning sisaldavad ka ohtralt vitamiine ja mineraale. Kiudained on head hammastele ja igemetele ning seedimisele.
Kiudaineterikastes toitudes nagu läätsed, oad ja täisteratooted leidub aeglaselt seeduvat tärklist, mis kehale head teeb, soodustades seedimist ning hoides soolestiku mikrofloora tasakaalus.
Vähenda
- jahu, riisi, kartulite, pasta, hommikuhelveste ja muude töödeldud teraviljade tarbimist
- saia ja liigselt töödeldud leiva söömist
Asenda
- riisistatud lillkapsa, juurselleri, maguskartuliga
- rukkileiva, täisteraleivaga
Söö
- muna, liha, kala, pähkleid ja läätsesid
- jälgi, et pool toidust oleks roheline või erksavärviline: kasuta värskeid juurvilju, salatit või köögivilju
Kommentaarid