ROOSILINE RABARBERI-MAASIKAKOOK: Pärnus Kalamehe pühapäeval toimunud rabarberikoogivõistlusel valis publik oma lemmikuks Ülle Kärneri rabarberiroosidega plaadikoogi.Foto: Kersti Eero
Toiduuudised
31. mai 2018, 22:57

TEE RABARBERIST ROOSE: roosiline rabarberi-maasikakook

Pärnus kolmandat korda toimunud Kalamehe Pühapäevalt ei puudunud ka traditsiooniline rabarberikoogi võistlus. 21 koogi hulgast tunnistas publik oma lemmikuks Ülle Kärneri roosilise rabarberi-maasikakoogi.

Varasematel rabarberikoogivõistlustel Ülle osalenud pole, küll aga lubab ta kindlasti oma õunakoogiga kohal olla 8. septembril toimuval Kalamehe Laupäeval, kui pärnakad valivad parimat õunakooki. Seni aga soovitab ta kõigil rabarberist roose keerata.

1. samm ehk rooside tegemine

Vaja läheb: 10-15 rabarberi vart, 2 dl suhkrut, 120 võileiva tikku.  

Koori rabarber ja lõika varred 35 cm pikkusteks. Seejärel lõika igast varrest terava noaga õhukesed ribad, keera rulli ja ühenda võileiva tikuga. Pane rullid kaussi, puista peale suhkur ja jäta 2 tunniks seisma. 

2. samm ehk moosi keetmine

Vaja läheb: 200 g rabarberit, 100 g pruuni suhkrut, 100 g võid,                        0,5 tl kaneeli.

Keeda moos ja kui moos on valmis purusta see saumiksriga püreeks.

3. samm ehk taina tegemine

Vaja läheb: 6 munakollast, 1 dl suhkrut, 300 g toasooja võid, 4,5 dl jahu,           1,5 dl riivleiba, 0,5 tl küpsetuspulbrit, 0,25 tl sidrunihapet.

Sega kuivained omavahel. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks ja lisa ka kuivained. Pane tainas külma.

4. samm ehk kate koogile

Vaja läheb: 4 pakki vaniljemaitselist kohupiima, 3 dl suhkrut, 0,5 dl vaniljesuhkrut, 200 g hapukoort, 400 g toorjuustu, 2 sl tärklist, 6 munavalget.

Vahusta munavalged 1 dl suhkruga kõvaks vahuks ja sega kohupiima-toorjuustumassi hulka.

5. samm ehk maasikate ettevalmistamine  

Vaja läheb: 1 kg maasikaid.

Puhasta maasikad ja lõika neist 700 g sektoriteks.

6. samm ehk rabarberi tükeldamine  

Vaja läheb: 150 g rabarberit, 0,5 dl suhkrut

Lõika rabarber väikesteks tükkideks ja raputa üle suhkuruga.

7. samm ehk koogi küpsetamine 

Võta tainast külmast ja suru see suurele ahjuplaadile. Küpseta koogi põhja 190kraadises ahjus 5 minutit. Seejärel lao põhjale tükeldatud maasikad ja rabarberitükikesed (kurna üleliigne vedelik ära!). Seejärel laota peale kohupiimamas. Pane kook tagasi 190kraadisesse ahju ja küpseta 30-40 minutit. 

8. samm ehk rooside tegemine

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja puista sellele 1 sl suhkrut. Võta paar tundi suhkru all seisnud roosidest tikud välja ja lao roosid ahjuplaadile. Puista peale 1 sl suhkrut. Pane roosid 200-220kraadisesse ahju küpsema, kuni nad muutuvad krõbedaks. Selleks kulub ligi 20 minutit. Vahepeal võib ahju keerata grillirežiimile, aga jälgi hoolega, et rabarber ei läheks kõrbema.

9. samm ehk koogi kaunistamine

Määri jahtunud koogile moos ja lao peale ka jahtunud roosid. Kaunista allesolevate maasikatega ja puista peale tuhksuhkrut. Hästi sobivad ka söödavad lilled.

Retsepti auror: Ülle Kärner