Foto: Pixabay
Toiduuudised
30. mai 2018, 10:54

Unusta proteiinikokteil: need 8 köögivilja aitavad samuti lihaseid kasvatada

Iga lihaseid kasvatada püüdva mehe tulemus sõltub kahest asjast: 1. sellest, kuidas ta trenni teeb ja 2. sellest, mida ta sööb. Kõik treenerid ja toitumisspetsialistid räägivad sama juttu: eesmärkide saavutamiseks on inimkehal vaja nii süsivesikuid kui valkusid. Mehel võib tekkida kiusatus laadida endasse valgupulbrit ja lihakamakaid, aga see on viga. Juurviljad sisaldavad toitaineid, mis aitavad kehal hästi funktsioneerida ja trennist taastuda, aga mitmed neist on ka head valguallikad ja lihasmassi kasvatajad. AskMen toob spetsialistide toel välja kaheksa sellist.

1. Vesikress (ürt-allikkress)

Hea lisa smuutile: kaks tassitäit seda taime sisaldab 2 g valku ja samas vaid 8 kalorit. Lisaks palju kaltsiumit ja rauda.

2. Peedilehed

Üks kogus annab enam kui kaks grammi valku ja toidualaste uuringute teatel on peedilehed üks toitainerikkamaid juurvilju. Leherootsudes leidub folaati, veeslahustuvat B-vitamiini, mis vähendab muuhulgas südamehaiguste riski.

3. Brüsseli kapsas

Üks kogus annab 3 g valku ja hea portsu kiudaineid, mis tekitavad pikalt head täiskõhutunnet.

4. Maguskartul ehk bataat

Palju kiudaineid, mis sealjuures aitavad hoida veresuhkru taset. Ka hea beetakaroteeni allikas – see aine muutub kehas A-vitamiiniks, mis on hea silmanägemise aluseks.

5. Maguspipar ehk paprika

Pole vahet, kas sulle meeldivad rohelised, punased, kollased või oranžid. Pool tassitäit annab ligi 2 g valku. Lisaks C-vitamiini, mis on immuunsüsteemi turbo.

6. Lehtkapsas

Need tumedad lehed sisaldavad samuti 2 g valku ühe annuse kohta. Lisaks kõvasti K-vitamiini, mis hoiab luud tervete ja tugevatena.

7. Sojaoad

Üks tassitäis tooreid sojaube sisaldab 68 g valku. Lisaks kõikvõimalikke muid kasulikke aineid, mis on igas mõttes kasulikud trennimehe kehale.

8. Seened

Vähe kaloreid, samas 1 g valku tassitäie kohta. Lisaks sisaldavad seened D-vitamiini (tõstab lihaste jõudlust) ning immuunsüsteemi ja südant mõjutavaid antioksüdante.