Foto: Margus Johanson
Toiduuudised
27. mai 2018, 15:16

GALERII | Eesti meeskond läheb kokkade olümpiale kukeseente ja kapsarullidega

Laupäeval esitleti restoranis Gloria kokkade olümpiaks nimetatud Bocuse d’Or-il Eestit esindavat meeskonda ja nende võistlustööd: žürii maitsemeeli püütakse võluda teiste seas kõrvitsa, kukeseente ja karulauguga.

Juuni teisel nädalal Itaalias Torinos toimuval Euroopa eelvooru võistlusel esindab Eestit Pavel Gurjanov restoranst Bordoo. 

Bocuse d’Or on maailma hinnatuim kokandusvõistlus, kus viie ja poole tunni jooksul tuleb publiku silme all valmistada kaks rooga. Torinos toimuval Euroopa eelvoorul on ühe kohustusliku roa tooraineks noorlooma sisefilee, vasika harknääre ja risotoriis. Teises roas tuleb kasutada Itaalia päritolu Castelmagno juustu ja kanamune.  

Glorias toimunud pidulikul galal esitles Eesti tänavune Bocuse d’Or-i kandidaat Pavel Gurjanov mõlemat rooga, millest üks serveeriti spetsiaalselt võistlusteks valminud uhkel kandikul. 

Pavel Gurjanovi sõnul on tema võistlustöös palju Eestile iseloomulikku: "Kasutame kõrvitsat ja kukeseeni, korjame ise karulauku pesto jaoks," märkis ta ning lisas, et menüüs on olulisel kohal ka eestlastele tuttavlik kapsarull. "Olen seda kapsarulli teinud juba ligi sada korda." Gurjanov on võistlusteks iganädalaselt treeninud juba viimased pool aastat.

Võistlust Eestis üle kümne aasta eest vedanud Dmitri Demjanovi sõnul on tegemist gastronoomilise kummardusega Eesti sajandal sünnipäeval. "15 kuud treeninguid, enam kui 50 degusteerimist, suur hulk kvaliteetset toorainet, lugematu hulk koosolekuid ja ajurünnakuid. Teeme kõik, et Eesti toidu lipp lehviks rõõmsalt Euroopa tasemel," lisas ta.

Võistlustöö erilise esitluskandiku on loonud EKA lõpetanud metallikunstnikud Risto Tali ja Rainer Kaasik Aaslav. Oma tööd on nad kasutanud paekivi meenutavat kergemat kunstkivi, kullatud messingut, titaani ja klaasist elemente. 

Ettevalmistustesse Bocuse d’Or-iks on kaasatud kõik eelmiste aastate võistlejad ja treenerid: Vladislav Djatsuk, Emmanuel Wille, Heidi Pinnak, Dmitri Rooz. Lisaks löövad kaasa Angelica Udeküll ja Rudolf Visnapuu Eesti Peakokkade Ühendusest. 

Võistleja abikokkadeks on Marin Kasperovitš restoranist Bordoo ja 2015. aastal finaalist Lyonis 14. koha koju toonud treener, restorani CRU peakokk Dmitri Haljukov.