PARIM JUST PRAEGU: Oblikhappe sisaldus on suurem vanemates vartes, mistõttu kasuta värsket ja nooremapoolset toorainet just nüüd – mais ja juuni alguses. Kui näed, et noori rabarberivarsi jääb üle, ära lase neil vohama hakata, vaid haki need ja tõsta karbiga sügavkülma.Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
26. mai 2018, 00:01

Rabarber toob kevade kööki (5)

Rabarber on pärast pikka talve üks oodatumaid aiasaadusi ja pakub peale tavapäraste kookide ka esimest mahlategemise rõõmu ja vaheldust soolasteks toitudeks.

Rabarber on pärast pikka talve üks oodatumaid aiasaadusi ja pakub peale tavapäraste kookide ka esimest mahlategemise rõõmu ja vaheldust soolasteks toitudeks.

Eestis kasvavatest õunasortidest teab aiapidaja üsna palju, kuid seda, milline rabarberisort aianurgas kasvab, teavad vähesed. Seetõttu öeldaksegi naljatledes, et kõige tuntum eestimaine rabarberisort on „oma koduaia“ rabarber. Tänapäeval tasub uurida ka aianduspoodides pakutavate rabarberisortide seemneid ja juurikaid – peale nn tavalise rabarberi on ka tuntavalt punasema varrega rabarbereid, mis küpsetamisel ja moositamisel palju efektsemaid – punakaid ja roosakaid – tulemusi annavad.

Lapsepõlvest on paljudel meeles see, kui noori rabarberivarsi söödi lausa ilma küpsetamata, lihtsalt suhkrusse kastetuna. Sellised noored rabarberivarred on kõige paremad ka kookides: need on mahlased ja ei ole jõudnud veel puiseks minna. Nahk on nende peal veel õhuke, mistõttu jäta varred koorimata – seda kaunima ehk roosama tulemuse saad.

Kaunist roosakamat värvitooni saad rabarberikoogile

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99