Foto: Pixabay
Toiduuudised
18. mai 2018, 18:30

KAINESTAV UURING: üksainus lisaõlu lühendab elu veerandtunni võrra (3)

Isegi kõige suuremad napsisõbrad teavad ammu: liigne õlu, viin, vein ja muud kraadiga joogid lühendavad eluiga. Hiljuti on aga tehtud uuring, mis leidis, et ka väiksem alkoholikogusega ülepingutamine kärbib elu lühemaks – ja kindlaks tehti ka see, kui palju lühemaks.

Maximi teatel analüüsiti meditsiiniajakirjas The Lancet ilmunud uuringus muuhulgas seda, kuidas varieeruvad alkoholi tarvitamise soovituslikud kogused üle maailma. Näiteks USAs ei soovitata meestel ületada 196 grammi alkoholi nädalas – see on umbes 11 klaasi veini või 11 pindist õlut. Naiste soovituslik maksimumkogus on 98 g puhast alkoholi nädalas. Itaalias, Portugalis ja Hispaanias lubavad tervishoiuspetsialistid pea poole rohkem juua, Inglismaal aga poole vähem.

Ligi 600 000 mittekarsklast – kel polnud esinenud südamehaigusi – liigitati nädalas tarbitavate alkoholikoguste järgi kaheksasse kategooriasse. Seejärel hinnati alkoholtarbimist võrrelduna „üleüldiste surmapõhjuste“ ja südamehaigustega.

Leiti, et madalama suremuse lävend oli umbes 100 g nädalas. Ehk viis klaasi veini või viis pinti õlut nädalas. Kui mees joob sellise koguse või vähem, siis võib 40-aastase mehe oodatav eluiga olla üks kuni kaks aastat pikem kui mehel, kes joob 196 g nädalas. 40-aastane naine, kes joob 112 g nädalas (Inglismaa kogus) või 98 g (USA kogus), elab vähem joovatest naistest 1,3 aastat vähem.

Lühidalt: uuring tõdes, et kui juua üle 100 g nädalas, siis tõusevad rabanduse, tapva aneurüsmi, südamehaiguste ja surma risk.

Teadlane David Spiegelhalter Cambridge’i ülikooli terviseriskidest teavitamise keskusest ütles The Guardian’ile, et „kui ületada kaht ühikut päevas, siis ronib surmarisk kindlalt ülespoole“.

„Uuring sedastab, et kui 40-aastane joob neli ühikut üle soovitatud koguse päevas, siis on tema oodatav eluiga umbes kaks aastat väiksem ehk umbes kahekümnendik tema ülejäänud elust,“ sõnas teadlane. „See teeb umbes tunni päeva kohta. Nii et iga ühik üle soovitatava koguse tähendab keskmiselt 15 minutit [lühemat] elu, umbes sama nagu ühe sigareti puhul.“