Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
18. mai 2018, 16:35

KEVADEL PARIM: kuus põhjust, miks oma tervise nimel rabarberit süüa

Rabarbripõõsad koguvad iga päevaga lopsakust. Kuid ära unusta end seda vaid imetlema - et rabarber on tõeline supertoit, tasub meie kliima üht tervislikumat aiasaadust eriti just kevadeti mõnuga süüa.

Rabarberis on ohtralt C-, B- ja K-vitamiine, kaaliumi, kaltsiumi, mangaani ja palju teisi olulisi vitamiine ja mineraalaineid, mida keha toimimiseks vajab, kirjutab portaal Womanitely. Ka sisaldab rabarber antioksüdante. Lisaboonusena on rabarber madala rasva- ja kalorisisaldusega, mistõttu on tegu väga tervisliku toiduga.

Rabarber on ilmekas näide sellest, et tervislik toit ei pea olema keeruline ja kulukas. Et rabarberil on palju erinevaid tervislikke omadusi,võiksid  mõned allpool väljatoodud tõigad sind innustada rabarberit vähemalt kevadel sööma, kuid miks mitte ka aastaringselt.

1. Rabarber on hea luudele ja hammastele. Tänu kõrgele kaltsiumisisaldusele aitab rabarber hoida luud ja hambad terved.

2. Rabarber on hea silmadele. Rabarber sisaldab beeta-karoteeni, luteiini ja zeaksantiini ehk karotenoide, mis on olulised silmade tervise heaks. Need ained hoiavad pilgu terava ja vähendavad kollatähni kärbumise riski. Spetsialistid soovitavad juua rabarberismuutit pärast iga pikemat arvuti taga istumist.

3. Rabarber tugevdab immuunsüsteemi. Rabarber on üks paremaid C-vitamiini allikaid, mistõttu on ta hea immuunsüsteemi tugevdaja. Kevadel on immuunsüsteemile eriti turgutust vaja.

4. Rabarber on südamesõbralik toit. Rabarberis on vähe kaloreid ja rasva – tass tükeldatud rabarberit sisaldab umbes 26 kalorit ja vähem kui grammi rasva. Lisaks sisaldab rabarber olulisi antioksüdante, mis aitavad vähendada südamehaiguste riski.

5. Rabarber aitab alandada vererõhku. Rabarber sisaldab kaaliumi, mis aitab alandada vererõhku. Siiski ei saa kõrgvererõhutõbe vaid rabarberiga ravida, kuid uuringute järgi avaldab pikaajaline rabarberi mõõdukas söömine sellele alandavat mõju.

6. Rabarber hoiab kõhu korras. Tänu lahtistavatele omadustele aitab rabarber vältida ja leevendada kõhukinnisusest tulenevaid probleeme. Rabarber parandab söögiisu, aitan hoida seedesüsteemi korras ja leevendab ka puhitusi. Rabarberi mõõdukas tarbimine võib hävitada ka sooleparasiite. Siiski, kui sa kannatad regulaarse kõhukinnisuse käes, ära looda vaid rabarberile, vaid pea arstiga murede leevendamiseks nõu.