Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
15. mai 2018, 09:34

Miks organism vajab rasvhappeid?

Täna teeme juttu headest rasvhapetest, mille hulka kuuluvad oomega-3, oomega-6jaoomega-9rasvhapped, kusjuures neist kaks esimest on meie kehale asendamatud ehk keha ei suuda neid ise toota, vaid peab saama toiduga. Lähemalt räägib erameditsiinikeskuse Confido juht dr Kadi Lambot.

„Rasvahapped on meie organismis oluline energiaallikas, eriti luustiku ja südamelihase rakkudes. Lisaks aitavad nad transportida organismi rasvlahustuvaid vitamiine, samuti on rasvahapped vajalikud sapi väljutamiseks soolde, mitmehormoonijaD-vitamiini sünteesiks organismis, kasvuprotsesside ja mitmemuuolulise elutegevuse protsessireguleerimiseks,” ütleb dr Lambot.

Ta toob välja, et kui räägime toiduenergiast, siis kasutame enamasti sõna „rasvad”, ja oluline on meelde jätta, et rasvad koosnevad omakorda rasvahapetest.

Toidurasvad sisaldavad kolme tüüpi rasvhappeid:

  • küllastunud rasvhapped;
  • monoküllastumata rasvhapped;
  • polüküllastumata rasvhapped.

„Küllastunud rasvhapped on ülekaalus loomset päritolu rasvades, näiteks seapekis ja võis, loomset päritolu rasvad on toatemperatuuril tavaliselt tahked. Mono- ja polüküllastumata rasvhapped on aga ülekaalus enamikes taimset päritolu rasvades, näiteks rapsiõlis. Kaht polüküllastumata ehk asendamatutrasvhapet–linoolhapet (oomega-6rasvhape) ja linoleenhapet (oomega-3rasvhape) –ei ole inimorganism võimeline piisavaltiseseisvalt tootma, mistõttu peab neid saama toiduga. Erinevates rasvades on nende kolme rasvhappe tüübi hulk varieeruv,” selgitab dr Lambot.

Mis on oluline?

Rasvahapped on organismi energiaallikas. Kui me toitume mitmekülgselt ja saame kätte kõik vajaliku, ei olegi probleemi. Dr Lamboti sõnul on tänapäeva peamine probleem pigem see, et süüakse valesid rasvu ja ühekülgselt. „Ehk teisipidi – oluline on erirasvhapete tasakaal ehk õiges vahekorras tarbimine. Õigete vahekordade kohta on väga palju soovitusi jasiin võib väga sügavuti minna: loomsete ja taimsete rasvade tasakaal, mono- ja polüküllastunud rasvade tasakaal ja omakorda polüküllastunud ehk asendamatute rasvade tasakaal. Kuid lihtsustatult on tervislik toitumine see, kus enamik kaloritest ja rasvadest saadakse taimsetest allikatest, sh taimsetest õlidest. Oluline on, et saaksime toiduga piisavalt asendamatuid rasvahappeid, mida organism ise ei tooda.”

Miks rasvhappeid ikkagi vaja on? Loe pikemalt ajakirjast Sport.