Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
11. mai 2018, 10:51

VÄHEM SÜSIVESIKUID: 4 sellise toitumise kasutegurit

Mitmed populaarsed äärmuslikumad toitumiskavad lähtuvad põhimõttest „süsivesikud on inimkonna vaenlased“, aga kriitikud näevad nii ketogeensel dieedil kui paleotoitumisel mõningaid vastuolusid. Ent vähendatud süsivesikutesisaldusega dieedil – kui harrastada seda mõistlikult – on kahtlemata väga olulisi kasutegureid, kirjutab Men’s Health.  

Alustuseks olgu välja toodud, et vähendatud süsivesikutesisaldusega toitumine (low-carb) pole sugugi sama, mis süsivesikutevaba toitumine (no-carb). Ameerika doktor Nancy Rahnama leiab, et päevas võiks tarbida 25-150 grammi süsivesikuid. Enamasti söövad aktiivsemad inimesed päevas 200 kalorit, millest süsivesikud moodustavad 225-325 grammi.

Kui „süsikate“ kogust menüüst vähendada, siis on sel mehe tervisele vähemalt neli väga head omadust.

1. Nii väldid rohkem töödeldud ja rafineeritud toite, mis aga tähendab, et elad kauem.

Toit võiks olla nii naturaalne kui võimalik – süüa tuleks kasvavaid asju. Valge suhkru ja saia asemel võiks pruukida täisteratooteid, juur- ja puuvilju.

Harvardi ülikooli uuringu käigus leiti, et inimene, kes viskab rafineeritud toidud menüüst välja ja asendab need selliste kvaliteettoitudega nagu lõhekala, roheline salat ja pähklid, on teinud juba viiendiku selleks, et elada 12 aastat kauem.

2. See aitab sul kontrolli alla saada esimese tüübi diabeeti.

Ühe uuringu käigus leiti, et kaks aastat vähendatud süsivesikutesialdusega dieeti harrastanud suhkruhaigetel tuli endale märgatavalt vähem insuliini süstida. Ka varem on leitud, et nii saab esimese tüübi suhkruhaiguse paremini kontrolli alla.

3. Nii saab kaalus alla võtta.

Ilmselgelt sellise toitumise seksikaim omadus: vähem süsivesikuid aitab kaalu näidatavaid numbreid väiksemaks saada. Kui süüa palju tärklist, muutub see kehas kiiresti suhkruks. Kui süüa palju suhkrut, muutub see kehas kergesti rasvaks. „Süsikate“ koguse vähendamine toob kaasa ka vähem söömise – kuna need toitained tuleb valkudega asendada, siis püsib kõht kauem täis kui süsivesikute söömise puhul.

4. Põletikulised protsessid vähenevad

Keha töötleb tärkliselistes toodetes olevaid süsivesikuid kiiresti ja loobib süsteemi suhkrut. Suhkur aga soodustab põletikulisi protsesse, mis aga suurendavad vähi ja ateroskleroosi riski.