Foto: Kuvatõmmis / YouTube / Tech Insider
Toiduuudised
8. mai 2018, 13:53

EKSPERIMENT: kui tervislik ja hea on „tervislik kiirtoit“?

Ameerikal on tõsine probleem kodanike rasvumisega, aga sealjuures on riigis 200 000 kiirtoidurestorani. Tarbijate teadlikkus on tõusnud ja nad püüavad senisest rohkem külastada tervislikumate toitudega söögikohti. Vanad kiirtoiduketid saavad sellest muidugi aru ja püüavad ka oma menüüdes rohkem tervisele kasulikumaid roogi pakkuda. Tech Insideri autor Kevin Reilly otsustas oma nahal katsetada, kui tervislikud kiirtoidukohtade väidetavalt tervislikud road ikkagi on.

Kevin toitus nädal aega järjest ainult McDonald'si, Wendy'se, Taco Belli, Burger Kingi, Subway, Dunkin' Donutsi ja Chick-fil-A’ menüüde tervislikumast osast. Mõningaid tulemusi.

* Mees võttis nädalaga kaalust alla 2,9 kilo. On see hea või mitte?

* Pigem mitte. Nimelt vajab normaalne täiskasvanud mees päevas umbes 2500 kalorit. Tervislikum kiirtoit sisaldas umbes 400 kalorit ja ei täitnud kõhtu eriti kauaks. Paar tundi pärast toidukohas käiku oli mees jälle näljane – aga 12 korda päevas ju keegi väljas söömas ei käi. Nii juhtuski, et nädala sisse jäi ka tuhande kalori päevi.

* Grillitud kana salat, Burger Kingi ja McDonald’si salatid sisaldasid 50% päevasest soolakogusest. Pane tähele – üks salat andis poole päevas vajatavast naatriumkloriidist. Seda on paljuvõitu.

* Taco Belli terviseburrito maitses hea ja täitis kenasti kõhtu. Aga selles oli sisuliselt kogu ühe päeva soolakogus.

* Oli nii vähemalt odavam? Vale. Tervislikud toidud olid kallimad kui tavalised ja „boonusena“ jätsid ka kõhu tühjaks. Kõigele lisaks vaevas meest viimase päeva lõppedes korralik peavalu.

* Kevin leidis kiirtoidukohtade menüüdest endale uue lemmiku: Subway munavalge ja juustu võileib spinati ning pipraga. Aga üldiselt ei soovitaks ta sellist dieeti mitte kellelegi.

Eksperimendi kulgemist vaata allolevast videost.