Foto: Pixabay
Toiduuudised
7. mai 2018, 10:30

KUI SUU PÕLEB: kuidas kõige paremini vürtsi tulisust ära loputada? (1)

Ilmselt me kõik oleme selles olukorras olnud: ootamatu pipratera, liiga palju wasabit sušil, vürtsikas toit, mis on sada korda tulisem kui oodatud. Tulemus: suu põleb nagu tulekahjus ja olukorra leevenemist ei paista kuskilt. Mis võiks olla kõige parem viis jahutuseks, vürtside allaloputamiseks ja normaalse enesetunde tagasisaamiseks?

The Takeout küsis seda ekspertidelt – inimestelt, kes müüvad tuliseid kastmeid, kasvatavad ekstrakarme pipraid või puutuvad nendega oma tegevuses igapäevaselt kokku. Valik soovitusi.

* Aidata võib mingi rasvasem toit. Kapsaitsiin ehk see vürtsi toimeaine on õli. Kui lonksata peale piima, siis seguneb õli piimarasvaga ja lahustub. Vesi, õlu ja limonaad ei aita, sest need lihtsalt loksutavad õli mööda suud ringi ja põletustunne muutub veelgi hullemaks. Veganid võiksid lonksata sojapiima.

* Ka näiteks jalapenost 2600 korda tulisema Pure Evil 13 Million SHU vürtsikastme müüjad märgivad, et neil on müügil piim ja sojapiim ning meeleheitel inimesed võivad haarata suure veekannu järele – mis aga ei aita, vaid lihtsalt hajutab valu mööda suud laiali. Piimarasv lahustab endas kapsaitsiini, aga lisaks on piimatoodetes kaseiini, mis toimib teatava maitsenäsade puhastusvahendina. Jogurt ja keefir sisaldavad seda eriti rikkalikult ning on vürtsipõletuse käes vaevlejale seega paremgi lahendus kui piim.

* Kui vürts ajab lausa luksuma, siis võiks proovida imeda jääkuubikut ja samal ajal hinge kinni hoida. Kui luksumist ei ole, siis võiks vürtsipõletust kohelda nagu tavalist põletust ja püüda seda jääga jahutada. Teine variant on püüda vürtsiõli midagi krobelist – näiteks näkileiba – peale süües limaskestadelt maha hõõruda. Keelt aitab kaitsta see, kui süüa midagi ohtralt sülge tekitavat (sool, suhkur). Hea lahendus on mitme vahendi kombineerimine jäätise kujul. See on külm ja jahutav, sisaldab vürtsi lahustavat piimarasva ja lisaks sülge tekitavat suhkrut.