Valmista tervislik ja maitsev ahjuroog!Foto: Laura Strandberg
Toiduuudised
10. september 2019, 16:54

Tomatiaeg on täies hoos: 3 imemaitsvat rooga tomatitest

Juba mõnda aega võib nautida head tomatisaaki. Lõpuks kipuvad ideed otsa saama, mida neist veel valmistada. Siin kolm maitsvat retsepti, mida tasub kindlasti järele proovida.

Ahjus grillitud tomatid sinihallitusjuustu ja basiilikuga
Retsept: Laura Strandberg

Seda ahjurooga sobib serveerida praelisandina või koos röstitud ciabattaga. Valmistamiseks kulub aega vaid 40 minutit!

Vaja läheb:
50 ml oliiviõli küpsetamiseks
30 ml punaveiniäädikat
2 punast sibulat
700 g (erinevaid) tomateid
140 g sinihallitusjuustu
punt basiilikut
pool granaatõuna
veidi palsamikreemi
soola, pipart

Tee nii: 
1. Sega kokku oliiviõli ja veiniäädikas.
2. Koori ja lõika sibulad õhukesteks viiludeks.
3. Sega tomatid oliiviõliseguga ja maitsesta soola ja pipraga.
4. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning laota sellele tomatid. Raputa peale ka basiilik ja punane sibul.
5. Tükelda või viiluta juust ja laota ka see tomatitele.
6. Küpseta vilju 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni tomatid on pealt veidi kuldsed.
7. Raputa peale granaatõunaseemneid ja nirista peale palsamikreemi!

Valmista tervislik ja maitsev ahjuroog! Foto: Laura Strandberg

Kodused päikesekuivatatud tomatid
Retsept: Laura Karro

Päikesekuivatatud tomat on mõnus lisand erinevatele roogadele ja neid on lihtne valmistada. Seega kui tomateid kipub olema nii palju, et neid ei jaksa ära süüa, siis pane mõned ka purki, et talvel suvemaitset nautida.

Vaja läheb:
tomateid
soola
soovi korral kuivatatud ürte (basiilikut, oreganot, tüümiani)
oliiv- või rapsiõli

Tee nii:
1. Lõika tomatid pikuti sektoriteks ja puhasta seemnetest ja vedelikust.
2. Paiguta sektorid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, lõigatud osad ülespoole ja raputa maitseaineid peale.
3. Pista pann 12 tunniks 80 kraadisesse ahju. Iga 3-4 tunni tagant keera tomateid ümber ja suru neid lusikaga lamedaks.
4. Kuivatatud ja jahtunud tomatid pista purki ja kalla peale rapsi- või oliivõli.

Tomati-kitsejuustupirukas
Retsept: 
Blogi Jazzinokitchen

Vaja läheb:
28-cm pirukavorm
Tatrajahust muretainas:
75 g võid
175 g tatrajahu
1 suur muna
1 sl vett
näpuotsatäis soola
Täidis:
100 g kitsejuustu
500 g tomateid, mida kirevamad, seda toredam pirukas!
3 muna
2 dl piima või koort
soola
pipart
soovi korral kimp värsket ürti, ideaalselt sobivad nii maalähedane petersell kui ka vahemerehõnguline basiilik

Tee nii:
1. Blenderda külmad võikuubikud jahu ja soolaga ühtlaseks.
2. Lisa muna ja vesi ning mätsi taignaks. Lase tainapallil külmakapis veidi taheneda, siis rulli vähese jahuga laual õhukeseks ning tõsta võitatud 28-cm pirukavormi põhja ja äärtele. Torgi kahvliga auguliseks ning küpseta 180 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni põhi on pealt kuiv. Tatrajahust põhjaga pirukat ei pea raskusega eelküpsetama, vaid võib niisama ahju lükata.
3. Täidiseks viiluta kitsejuust ning tomatid. Viilud võiksid olla u 1,5 cm paksused, kuna tomat kukub niikuinii kuuma saades kokku. 
4. Klopi munad lahti ning lisa piim või koor, maitsesta soola ja pipraga. Haki või lõika kääridega ürdid ja lisa pool sellest munapiima juurde.
5. Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale, lao peale tomatirattad ning juustukettad. Kõige peale keeruta veidi musta pipart ja puista ülejäänud ürdid.
6. Küpseta pirukat 200 kraadi juures pöördõhuta u 30 minutit, kuni täidis on hüübinud. Lase vähemalt 5-10 minutit enne serveerimist jahtuda. Serveeri pirukas koos värske salatiga.

Tomati-kitsejuustupiruka juurde sobib serveerida värsket salatit. Foto: Blogi Jazzinokitchen